Alles wat je wilt weten over de zachte G

21 september 2023

Op donderdagavond 21 september 2023 geeft Marc van Oostendorp de online lezing ‘Alles wat je wil weten over de zachte G’.

Nog meer dan andere zuiderlingen voelen Brabanders zich verbonden met de zachte G. In geen Nederlandse provincie – ook in Limburg niet – zijn bijvoorbeeld zoveel horecagelegenheden die een gerecht ‘met een zachte G’ aanprijzen. Dat ene klankje lijkt dus de hele provincie te dragen. In deze lezing legt Marc van Oostendorp uit dat de zachte G in het Nederlands waarschijnlijk ouder is dan de harde, hoe we alle verschillende soorten G precies maken, hoe het kan dat voor mensen met een harde G ‘vlaggen’ en ‘lachen’ rijmen, waarom het zachte G-gebied in Nederland eigenlijk veel groter is dan Brabant en Limburg, hoe het komt dat de gemiddelde Duitstalige zowel een harde als een zachte G heeft, en waarom het heel onwaarschijnlijk is dat de zachte G ooit verloren gaat.

Marc van Oostendorp

Marc van Oostendorp (1967) is hoogleraar Nederlands en Academische Communicatie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en gespecialiseerd in klankverschillen tussen Nederlandse dialecten. Hij is getogen in Den Bosch en heeft gestudeerd en is gepromoveerd in Tilburg, maar spreekt tegenwoordig meestal met een harde g (terwijl hij ook een zachte kan).

Praktische informatie

  • Datum en tijden: donderdag 21 september 2023, 20:00-21:00 uur. De online inloop start om 19:55 uur.
  • De online lezing vindt plaats in Microsoft Teams. Een paar dagen vóór de bijeenkomst ontvang je de link waarmee je in Teams kunt inloggen.
  • Deelname is gratis.
  • Je kunt je aanmelden door een mail te sturen naar Heleen Regenspurg (Erfgoed Brabant):

Brabanders en hun Taal
De lezing wordt georganiseerd door de dialectgemeenschap Brabanders en hun Taal, in het kader van de dialectmaand op Brabantserfgoed.nl. Alle informatie over de lezing is te vinden op deze website.