De taal van tradities en folklore

Folklore

In veel traditionele en folkloristische gebruiken speelt de taal een belangrijke rol. Zo zijn er veel liedjes en versjes overgeleverd die kinderen bij spelletjes gebruiken. Ook (schiet)gebedjes worden vaak in het dialect verwoord. Er zijn ook Sinterklaasliedjes in het Limburgs bekend maar de kinderen kennen tegenwoordig veel meer Nederlandse liedjes dan die in hun eigen dialect. Dat is een gevolg van de dominante rol die het Standaardnederlands de laatste eeuw in het onderwijs gespeeld heeft. Maar ze zijn er wel, die kinderliedjes en versjes in het Maastrichts, het Valkenburgs of het Roermonds. We hebben er een paar bij elkaar gezet. Veldekekring Maastricht heeft een boekje met kinderliedjes uitgebracht: Kakkestolemeie.

Streekgerechten

Een ander domein waarin tradities van oudsher een belangrijke rol spelen is dat van de voeding. En dan hebben we het zeker niet alleen over de Limburgse vlaai maar er zijn zoveel meer typische Limburgse streekgerechten die van moeder op dochter (tegenwoordig ook op zoon) zijn doorgegeven en die de moeite van het bewaren waard zijn. Belangrijk zijn de herkomst, de gebruiken, de benamingen en waar, hoe, wanneer en waarom de gerechten werden gegeten. Zijn er verschillen tussen Noord, Midden en Zuid Limburg. En waarom was de voeding in Maastricht afwijkend van Kerkrade en van Venlo. Veel is gepubliceerd in de boeken van Wil en Netty Engels. We verzamelden een reeks Limburgse recepten.

Heemkunde

Belangrijke bewakers en bewaarders van de Limburgse historie en folklore vormen de vele heemkundeverenigingen die onze provincie rijk is. Hun aandachtsveld strekt zich uit van geschiedenis en archeologie tot genealogie. Op de website van het Steunpunt voor Archeologie en Monumentenzorg vindt u een overzicht van alle Limburgse Heemkundeverenigingen. Daar treft u ook een verwijzing naar het LGOG (Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap) dat op provinciaal niveau een zelfde terrein bestrijkt.