De taal van internet

Als de boekdrukkunst de mensheid heeft leren lezen dan heeft internet mensen geleerd te schrijven. De hoeveelheid posts and tweets en whatsapps is niet bij te houden. Opvallend genoeg heeft ook het schrijven in dialect hiermee een nieuw impuls gekregen. Op Facebook zien we steeds meer deelnemers die hun Limburgse dialect gebruiken om berichten onder vrienden te verspreiden. En waar alom gevreesd wordt dat de jeugd het spreken en schrijven van dialect verleert, zien we op internet juist een toename van dialectgebruik binnen die categorie. Jongeren vormen sowieso al de groep die het meest intensief gebruik maakt van social media en blijkbaar is het gebruik van de streektaal een manier om die media persoonlijker en vertrouwder te maken.

Maar ook zonder de Limburgse taal te gebruiken kan internet een bijdrage leveren aan het zelfbewustzijn van Limburgse jongeren, Dylan Haegens is een van de meest succesvolle vloggers van Nederland. Hij komt uit Limburg en dat steekt hij niet onder stoelen of banken. Kijk maar eens naar zijn “10 Voordelen van Limburg.” 

Limburgse Wikipedia

Iets bijzonders op internet is zondermeer de Limburgse Wikipedia. Daarin is een groot aantal lemma’s te vinden over tal van onderwerpen met een Limburgstalige beschrijving daarvan. U kunt bijvoorbeeld denken aan beschrijvingen van wetenschappen als sociologie, chemie, sterrenkunde en geneeskunde. Maar ook kunst en cultuur, zoals over architectuur, schilderkunst, film en literatuur. Of over dagelijkse zaken als koken, sport en tuinieren. En ook typisch Limburgse onderwerpen als carnaval ontbreken niet. U kunt de Limburgse Wikipedia hier bekijken.