Declamatiewedstrijd

Veldeke Limburg organiseert jaarlijks een declamatiewedstrijd voor kinderen van de basisschool. In verschillende leeftijdscategorieën komen leerlingen van diverse scholen op het podium om een dialect-tekst (proza of poëzie) voor te dragen. Een deskundige jury kiest uit de deelnemers een winnaar.

De Finale van de Declamatiewedstrijd 2019 vond dit jaar voor de vierde keer op rij in DOK6 in Panningen. Basisschoolkinderen van groep 3 t/m 8, allemaal winnaars van de voorrondes in de kringen, zaten op zondag 25 mei met hun ouders, opa’s, oma’s, broertjes, zusjes, en wie er verder nog bij hoorden netjes op tijd in de zaal.

De jury bestaat uit: Hortense Brounts, Katja Henz, Anke Peters, Herm Pollux en streektaalfunctionaris Ton van de Wijngaard. De dames en heren hebben er een behoorlijke klus aan om uit 30 kanjers de allerbeste te kiezen. Winnaars zijn het eigenlijk allemaal: deze kinderen hebben de voorrondes in hun eigen kring of bibliotheek gewonnen. En dat heeft het muisstil luisterend publiek, dat een grote variatie aan dialecten te horen krijgt, ook door.

“Door de manier waarop kinderen hun gedicht laten horen en zien, begrijp je het helemaal”, zegt jurylid Herm. En Katja nodigt hen uit om allemaal naar het zuiden te verhuizen, zodat ze eerstdaags bij haar in de brugklas kunnen zitten. Ton vindt dat de kwaliteit met het jaar enorm stijgt en Anke kan zich als oud-winnares weer helemaal inleven.

De winnaars

Wat een verrassende voordrachten zitten erbij. De toekomstige Jocusprins stelt zich voor, we horen hoe je als dokter gemakkelijk € 50,- kunt verdienen, hoe het klinkt als je rammelt van de honger, hoe geweldig je je kunt voelen als er niemand kijkt, dat een windje toch ‘puur natuur’ is of hoe je je voelt als er niemand dialect tegen je praat.

Tijdens het juryberaad zingt Jelke Schijlen uit Maastricht vier liedjes, waarbij ook het winnende songfestivalliedje ‘Arcade’van Duncan.

Aansluitend maakt juryvoorzitter Hortense de uitslag bekend. “Alle kinderen hebben het supergoed gedaan, maar sommige hadden net nog wat extra’s, waardoor ze een paar puntjes meer hebben gekregen.”

Groep 3/4:
1.       Freek Swiatalski uit Susteren met ‘Is mich det sjrikke’
2.       Emmeline Verweij uit Tegelen met ‘Wat ich later waere wil’
3.       Yentl Moonen uit Nederweert met ‘As nemes kiêktj’

Groep 5/6
1.       Mirte Pustjens uit Roosteren met ‘Eine wendj’
2.       Jip Haagen uit Kerkrade met ‘Went jinne kiekt’
3.       Julia Silkens uit Roermond met ‘Rammele van de hónger’

Groep 7/8
1.       Bente Selder uit Heerlen met ‘D’r hobby’
2.       Evena Kraanen uit Susteren met ‘Nemes kalt plat taege mich’
3.       Thijmen Höppner uit Nederweert met ‘Rommel’.

Voor deze negen kinderen is er een prachtige Veldeke-trofee. En alle deelnemers gaan naar huis met een mooie oorkonde en ’n bidon met het Veldeke-logo. Volgend jaar zien we hen graag terug.

Voor een foto-impressie van de finale 2019 kunt u hier klikken. De foto’s zijn gemaakt door Hans Simons en Lia Jans-Linssen.