Limburgse namen

Limburgse plaatsnamen

Limburgse steden en dorpen hebben vaak namen die afwijken van de officiële benaming in het Nederlands. Dat Maastricht Mestreech wordt genoemd door zijn inwoners dat weten de meeste mensen nog wel. Maar gevraagd naar de Limburgse namen voor Baarlo (Baolder), Panningen (Kepel) of Heythuizen (Heitse) zullen ook heel wat Limburgers goed moeten nadenken. Voor iedereen die wel eens twijfelt daarom hierbij een lijst van alle Limburgse gemeenten en gehuchten met zowel de Nederlandse als de Limburgse benaming. De lijst is ingedeeld van  Noord naar Zuid.

Limburgse voornamen

Er was een tijd dat kinderen in Limburg voornamelijk Limburgse voornamen hadden. En liefst een stuk of drie waarvan Maria er vaak één was, zowel bij meisjes als bij jongens. Die tijd ligt ver achter ons. Typische namen als Sjeng of Sjang, Lambèr of Hubèr, Mie of Miets, Sjanèt of Trui, je hoort ze steeds minder. Ze zijn er nog wel maar er komen geen nieuwe meer bij.

Maar de laatste tijd krijgt Veldeke weer vaker de vraag of we geen lijst hebben van typisch Limburgse voornamen omdat aanstaande ouders erover denken hun kind zo’n naam te geven. We hadden nog zo’n lijst liggen uit 2002 en die zetten we nu maar weer eens op de website. Geordend naar de namen van de heiligen waar de namen van afkomstig zijn. U kunt de lijst hier bekijken.