Limburgse recepten

Zuur vlees

Zuur vlees is een typisch Limburgs streekgerecht, vaak gecombineerd met frieten. Bij de snackbar kun je een “Frietje zuur vlees” bestellen maar ook in veel café’s en eethuizen is dit gerecht te krijgen.

Ingrediënten
* 1 kilo doorregen runderlappe (of konijn in stukken)
* 2 grote uien
* 3 a 4 kruidnagels
* 1 a 2 theelepeltjes suiker
* 1 kop azijn
* 1/2 of 1 koppen water
* peper
* zout
* 2 of 3 eetlepels appelstroop
* 1 plak peperkoek,
* boter

Bereiding
Het vlees, eventueel na een nacht marineren in de azijn, in dobbelsteentjes snijden en in de boter aanbakken.
De in stukjes gesneden ui even meefruiten. Dan de rest van de ingrediënten toevoegen, behalve de stroop en de peperkoek.
Laat het geheel in 2 uur gaar stoven
Op het laatst de stroop erbij doen en eventueel het teveel aan vocht laten inkoken.
Voor het opdienen kan er nog peperkoek worden toegevoegd als extra bindmiddel.

Els Diederen
Valkenburg aan de Geul

Vrijdagse soep, dikke soep, dwars door de (groenten)tuin

Ingrediënten:
prei
ui
vet of boter
witte kool
knolselderij
wortelen
bonen
aardappelen
zout
laurier
peper
melk
selderijgroen of peterselie

Bereiding:
Maak de prei schoon en snij hem in ringen. Maak de uien schoon en snij ze in stukken. Maak in de soepketel wat vet warm en bak de uien. Als ze lichtbruin zijn de prei toevoegen en mee bakken. Maak de rest van de groenten en aardappelen schoon en snij ze in stukken. Voeg ze toe met water, zout en specerijen en laat alles koken tot het gaar is. Draai de soep door de passevite (kan nu vervangen worden door de staafmixer) en maak ze met specerijen en wat melk op smaak. Doe er dan nog gesneden selderijgroen of peterselie in. Het moet een stevige soep zijn, gebruik veel groenten en niet te veel water.  Nu er op vrijdag ook vlees gegeten mag worden kunnen in de soep gehaktballetjes en kan in plaats van water ook bouillon gebruikt worden.

Pannenkoeken

Pannenkoeken werden geregeld gegeten. Ze werden gemaakt van een stevig gistbeslag. Ze werden gegeten na dikke soep bij het middageten en ’s avonds in plaats van brood.

Recept
4 dl melk
20 g bakkersgist
400 g bloem
een paar lepels suiker
1 ei
beetje zout
boter of vet

Bereiding
Maak de melk lauwwarm. Doe een beetje van de melk bij de gist en roer dat uit tot een papje. Doe de bloem in een kom en maak er een kuiltje in. Giet daarin de aangemaakte gist, de suiker en de eierdooier. Voeg een gedeelte van de melk toe en roer het beslag glad. Voeg de rest van de melk erbij. Klop het eiwit stijf en schep het door deeg. Zet het afgedekt te rijzen op een warme plaats te rijzen tot het volume verdubbeld is.

Maak een klontje boter warm in de koekenpan en giet er een lepel beslag in. Bak de pannenkoek langzaam tot de bovenkant droog is. Keer hem om en bak de tweede kant. Leg de pannenkoek op een schaal en zet die op een pan heet water. Bak dan alle pannenkoeken en houd ze warm. Besmeer de pannenkoeken met Limburgse stroop.

Netty Engels Geurts/Els Diederen
Valkeberg