Dag van de Moedertaal: toneelavond in Echt

21 februari 2019

Veldeke Kring Echt besteedt aandacht aan de Dag van de Modertaal op 21 februari a.s. Vorig jaar deden we dat  met publicaties in ons Waekblad. In dialct, oos modertaal, en dat was niet gebruikelijk. Veel mensen vragen zich af en spreken ons daar ook wel eens op aan: waarom in een regionaal blaadje of op de Limburgse radio/tv-zender onze moedertaal zo weinig aan bod komt. Dat daar niet alles in het plat kan, is duidelijk: niet iedereen die hier woont spreekt of verstaat ’t Limburgs. Dan is aanpassen geboden. Maar wat meer gebruik van onze moedertaal zou toch wel mogelijk moeten zijn.

Op de Dag van de Modertaal, staat het plat in ieder geval centraal. Dit jaar maken we er een prachtige avond van voor iedereen die trots is op zijn eigen Limburgse taal. Veldeke Kring Echt nodigt u uit om erbij te zijn.

Monologen

Twee actrices, Gerda Schattorjé en Rezie Vrancken komen daarvoor naar Echt. Het programma omvat 3 monologen: korte toneelstukjes, uitgevoerd door één speler. Toneel in het plat zien we meestal terug als blijspel of klucht. Heel goed, maar ook serieuzere onderwerpen lenen zich hiervoor. In dit geval Gerda Schatorjé met een stukje waarin een vrouw vertelt over de gevolgen van een huwelijk zonder kinderen. Liefde, verdriet, ontroering maar ook humor komen daarin voor. Een ander stuk gaat over het oma worden en dat dat best een ‘baan’ kan zijn. Rezie Vrancken brengt dit op een ludieke manier. En dan is er nog een vertelling met jeugdherinneringen: Kiek ze kieke.

Blaasmuziek

De monologen worden afgewisseld met muziek van een kwintet van blazers uit de harmonie St. Cecilia. Dat belooft een mooie avond te worden met volop aandacht voor onze moedertaal. Zoals gezegd: ook voor wie geen lid is van Veldeke. De entree is 3 euro. Geen geld toch? De avond wordt gehouden op donderdag 21 februari 2019 in de zaal van het Kultuurhuis Edit Stein, aan de Plats in Echt, ingang aan de kerkzijde en begint om 20.00 uur.