Finale Declamatiewedstrijd 2018

26 mei 2018

Veldeke Limburg organiseert elk jaar een declamatiewedstrijd voor kinderen van de basisschool. In verschillende leeftijdscategorieën komen de leerlingen van verschillende scholen op het podium om hun dialectteksten (proza of poëzie) voor te dragen.

De finale zal dit jaar plaatsvinden op zaterdagmiddag 26 mei in DOK-6 in Panningen, de aanvang is om 13.00 uur. Er doen weer 25 kinderen mee van de basisschool van groep 3 t/m 8. Vanuit de hele provincie komen de winnaars van de voorrondes naar de theaterzaal om hun gedichten te laten horen en zien aan het publiek en natuurlijk aan de vijfkoppige jury.

De jury bestaat dit jaar uit:
Sef Peeters, Schrijver van verschillende revues voor het Volkstheater Frans Boermans in Venlo en speler in verschillende stukken.
Katje Henz, Katja is vooral bekend van haar vastelaovesleedjes waarmee ze al 3 keer de finale van het LVK wist te bereiken. Maar Katja heeft veel meer te bieden. Ze heeft al diverse Limburgse CD’s gemaakt.
Ton van de Wijngaard, streektaalfunctionaris, Ton ontwikkelt samen met Veldeke Limburg en de Raod veur  Limburgs activiteiten die gericht zijn op de streektaaleducatie en onder de aandacht brengen en levend houden van de Limburgse taal.|
Anke Peters, Anke speelt regelmatig mee in toneelstukken en de Heiligdomsvaart in Susteren. Anke heeft zelf 5 kier meegedaan aan de declamatiewedstrijd van Veldeke en werd 2 keer Limburgs kampioen.
Hortense Brounts, voorzitster van de jury, Hortense speelt toneel en cabaret met Veldeke en is pas weer benoemd als voorzitster van Veldeke Krink Mestreech.

Tijdens het juryberaad krijgen we een act van Niels Sievers uit Sitterd te zien. Niels is geboren op 5 mei 2004 in Sittard. Toen hij 6,5 was is hij begonnen bij GL-producties in Sittard en met 8 jaar is hij begonnen met zangles. Sinds november 2014 treedt hij regelmatig op via Kunstbende. Niels heeft in 2017 meegedaan aan The Voice Kids waarbij hij in de Sing Off is gekomen. Eén ding is zeker: optreden voor publiek is voor Niels het leukste wat er is en of dat voor 10 of voor 10.000 mensen is maakt hem niets uit.

De presentatie van deze middag ligt weer in handen van Hans Jacobs die dat op een fantastische manier doet en de kinderen ook weet gerust te stellen zodat ze vol vertrouwen hun gedichtjes kunnen voordragen.