Lang zullen we leven! Nieuw boek Annie Schreuders-Derks

27 mei 2023

Op zaterdag 27 mei a.s. om 16.30 uur zal in Boekhandel Dominicanen in Maastricht de verschijning van een bijzondere boek worden gevierd met een openbare en voor iedereen toegankelijke lezing van Annie Schreuders-Derks. U bent van harte uitgenodigd.

Na de vierdelige Limburgse almanak ‘De hele santenkraam’ uit 2012 verschijnt nu het opus magnum van Annie Schreuders-Derks: Lang zullen we leven, Limburgse tradities en gebruiken van wieg tot graf. Al ruim vijfendertig jaar vertelt Annie in lezingen het verhaal van het Limburg van vroeger. Welke gebruiken, tradities, gewoontes, gezegdes en liedjes, spreuken en symbolen speelden een rol in Limburg zo’n eeuw geleden? Welke kleding droegen de mensen, wat aten ze? Het katholicisme speelde nog een zeer nadrukkelijke rol, de landbouw en zijn vele facetten was nog sterk present, het bijgeloof was bijna overal aanwezig.

Om dat verhaal te kunnen vertellen heeft zij verzameld, gelezen, geluisterd en gekeken. Duizenden objecten verzameld, vele boeken doorgespit en met veel mensen kennis uitgewisseld en gesprekken gevoerd. Een en ander leidde tot de oprichting van de stichting NostalNu en uiteindelijk ook tot de totstandkoming van het Museum van de Vrouw in Echt. Want de rol van de vrouw door de eeuwen heen is haar altijd het meest blijven boeien.

Aan de hand van de levensloop beschrijft ze in ‘Lang zullen wij leven’ het Limburg dat langzaam maar zeker aan het verdwijnen is. Vanaf de geboorte volgen we een mensenleven. Geboorte, doop, verliefdheid, trouwen, sterven, dat zijn de hoogtepunten uit het leven van een Limburger of Limburgse.

In dit 384 pagina’s tellend, volledig in kleur geïllustreerd boek met harde kaft in een prachtige vormgeving van Luiz Oliveira beschrijft Annie Schreuders-Derks het dagelijkse leven zelf. De vele bezoekers van haar lezingen zullen zich grotendeels herkennen in dit verhaal. De dialectstukjes in het Zösters zijn heel goed over te brengen in andere Limburgse varianten en zijn er vaak met kleine verschillen bekend. De vele afbeeldingen verhelderen het beeld dat we hebben over onze voorouders en hun gewoontes.

Het boek “Lang zullen we leven!” is voor € 34,90 te koop in de boekhandel.