Biografische informatie over Jan Maas

Jan is op 24 augustus 1938 geboren in het hartje van Venlo. Hij groeide op dicht bij het Gaasplein, de St. Martinuskerk en op nog geen honderd meter van de Maas, die in Venlo de Majjem wordt genoemd. In de St. Martinuskerk was hij jaren achtereen misdienaar. Na de lagere school en de technische school ging hij werken als automonteur. Zijn wens, al vanaf de lagere school, was leraar autotechniek te worden. Daarvoor moest hij een bewijs hebben dat hij meer dan zes jaar praktijkervaring had opgedaan. Nadat Jan op de Avond-HTS in Eindhoven zijn Nijverheidsacte haalde, begon hij, in 1964 met lesgeven op alle niveaus van het autovak. Dat deed hij op de technische school voor vervolgopleidingen in Roermond.

Jan werkte mee aan het maken van een landelijk lesprogramma voor zijn vak. Toen hij erachter kwam dat het vak natuurkunde eigenlijk het grondvak voor alle technische vakken was, haalde hij in de avonduren zijn bevoegdheid om daar les in te kunnen geven. Ook haalde hij zijn scheikundebevoegdheid en gaf daar les in. Alles bij elkaar werkte Jan 45 jaar, waarvan 36 jaar als leraar. Tussendoor was hij twee jaar verplicht soldaat. Spijt heeft hij daar niet van. Hij leerde er erg veel over zijn vak.

Samen met zijn vrouw, Wil Vosbeek en twee kinderen, verhuisde Jan in 1969. Eerst naar Roermond en 14 jaren later naar Melick. Hij is intussen al 54 jaar getrouwd en trotse opa van drie kleinkinderen. Jan heeft plezier in het schrijven van korte verhalen en gedichten in zijn eigen dialect, het Venloos. Hij was bij de oprichting van de Schrijverskring Midden-Limburg en was de eerste tien jaar de voorzitter. In 2016 stopte hij daarmee.

Jan werd in 2014 lid van de redactie van het Veldeke Venlo Verenigingsblad. Voor die vereniging maakte hij een nieuw logo. Hij stopte in 2017 met het redactiewerk. In 2007, 2008, 2009 en 2010 kwamen er boeken van Jan uit in het Venloos. In 2011 gaf Jan een boek uit in het ABN met als titel “Kiezen lukt even niet”. Alle boeken zijn uitgegeven bij Boekscout in Soest.

De vader en moeder van Jan hadden een groente- en fruitwinkel in het hartje van de stad Venlo. Zij speelden in de dertiger jaren mee in de bekende Venlose Revue van Stef Cornet. Naast het schrijven heeft hij nog een grote passie en dat is de tennissport. Hij zat in het oprichtingsbestuur van de Melickse tennisvereniging en is daar al 46 jaar lid van. Vijf zussen en twee broers heeft Jan. Een broer is helaas erg vroeg gestorven. De anderen leven nog.