De wereld in Limburg, serie programma’s over Limburgse taal en cultuur op L1 TV

Op L1 TV is momenteel een serie programma’s te zien waarin Frans Pollux de kijker mee neemt op een fascinerende reis langs de veelzijdige Limburgse cultuur en taal. Pollux gaat op zoek naar bijzondere verhalen die ons meer kunnen vertellen over het ontstaan van de provincie. Op zijn reis bezoekt hij plaatsen in het hedendaagse Limburg die een omvangrijke geschiedenis verbergen. Denk aan het historische klooster in Wittem, de Curfsgroeve in Meerssen, de Romeinse Thermen in Heerlen en het grootschalige tuinbouwgebied in Ysselsteyn. Om hier meer over te weten te komen spreekt Pollux met experts over belangrijke thema’s zoals landschap, staatsvorming, religie, migratie en immaterieel erfgoed.

De serie bestaat uit 5 afleveringen die zijn onderverdeeld naar de volgende thema’s:

 1. Hoe het Limburgse landschap gevormd werd
  In de eerste aflevering duiken we écht in de Limburgse bodem. We beginnen in de ‘Grand Canyon van Limburg’, de Curfsgroeve. Hier wordt ons verteld hoe de mens, voor mergelwinning, het landschap naar zijn hand heeft gezet. Daarna stapt Frans letterlijk miljoenen jaren terug in de tijd tijdens een rondleiding in de Geulhemmergroeve. U kunt deze aflevering hier terugkijken.
 2. Over historie en staatsvorming
  In de tweede aflevering gaan we op zoek naar schatten onder de Limburgse grond. De Limburgse bodem ligt namelijk vol met beelden, munten en andere spullen uit de eeuwenoude historie van het gebied. In restauratieatelier Restaura laat Frans zich verrassen door verschillende bijzondere vondsten uit de Romeinse tijd. Die Romeinse tijd komt misschien wel het meest tot leven in het Thermenmuseum in Heerlen. Hier neemt Frans dan ook een duik in de eeuwenoude verhalen van het best bewaarde Romeinse badhuis van ons land. U kunt deze aflevering hier terugkijken.
 3. De invloed van religie
  In de derde aflevering vertelt Frans hoe religie onze provincie gevormd heeft. Veel kerken om ons heen hebben tegenwoordig een andere bestemming dan dat ze eerst hadden, van trampolinepark tot sportschool of boekhandel. Toch is het nog niet zo lang geleden dat het geloof een centrale rol in het leven van de Limburger speelde. Zo gaat Frans op bezoek in de oudste basiliek van ons land (de Sint-Servaasbasiliek in Maastricht). U kunt deze aflevering hier terugkijken.
 4. Migratie is echt typisch Limburgs
  In de vierde aflevering gaat Frans op onderzoek uit naar onze én zijn eigen achtergrond. Migratie is namelijk een belangrijk onderdeel van onze provincie, echt iets typisch Limburg. Denk aan de arbeidsmigranten van nu, de Turken, de Molukkers, de koempels van vroeger, zelfs het allereerste begin van de ‘Limburgers’ komt voort uit migratie. De eerste Limburgers waren namelijk migranten in Elsloo. U kunt deze aflevering hier terugkijken.
 5. Immaterieel erfgoed en taal
  In de vijfde en laatste aflevering van de serie ‘De wereld in Limburg’ komt onder ander de Limburgse taal aan bod. Carnaval vormt daarbij een belangrijke inspiratiebron maar ook in de devotie van erediensten en processies speelt de Limburgse taal een rol. Frans maakte opnamen tijdens carnaval 2024 in verschillende Limburgse plaatsen maar ook van de broonk processie in Eijsden. U kunt deze aflevering hier terugkijken.