Duvelsprie, een historische roman over Limburg van Jos Bours

De afgelopen 2 jaren heeft Jos Bours gewerkt aan een historische roman getiteld Duvelsprie (Duivelswicht). Het verhaal is gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis die de auteur op het spoor kwam door onderzoek naar de stamboom van zijn partner Marlies Hautvast. Het verhaal speelt zich af in hun beider geboortedorp Schinnen. De roman is in het Nederlands geschreven maar er komen onvermijdelijk veel Limburgse uitdrukkingen in voor.

We schrijven het jaar 1721. Anna, een meisje van 16 en haar vriend Jean komen met hun pasgeboren zoon Joes aan in het Zuid-Limburgse Schinnen, een dorpje tussen Sittard en Heerlen. Ze zijn op de vlucht voor schande en armoe.  Bij aankomst overlijdt vader Jean plotseling. Nu moet Anna zich met haar kindje alléén zien te redden in een streng-religieuze omgeving. Waar het op dat moment onrustig is.

De bevolking verarmt, ‘s nachts wordt er ingebroken in kerken en grote boerderijen. De autoriteiten reageren met fakeverhalen en een genadeloze strijd tegen iedereen, die zich niet onderwerpt aan hun gezag: in honderden processen worden honderden mensen vervolgd en ter dood gebracht, de zogenaamde bokkenrijders. Ook in Schinnen.

De jonge moeder en haar zoontje Joes worden aanvankelijk meegesleurd in die kolkende stroom. Maar in de loop der jaren lijkt Anna greep te krijgen op haar leven. Het gaat steeds beter met haar en haar zoontje. En toch wringt er iets. Hoe meer het leven haar schenkt, hoe meer ze kwijtraakt. Dat jonge, felle meisje, die Duvelsprie, die aanvankelijk alleen de weg van haar hart volgde, maakt gaandeweg berekenende keuzes, die ten koste gaan van geliefden en mensen die net zo kwetsbaar zijn als zij ooit was.

Het boek Duvelsprie wordt gepresenteerd op 28 april in de Alfa Brouwerij in Schinnen. Daarna volgt nog een presentatie in de Cereolfabriek in Utrecht op 16 mei a.s.