Expositie: Veldeke Kring Echt is “Gruuets”(trots) op zijn taal

Vanaf 1 december loopt in het Cultuurhuis aan de Plats in Echt een tentoonstelling onder de naam “Gruuets”. Op initiatief van het Museum van de Vrouw laten de vaste gebruikers van dit gebouw daar zien waar ze vinden dat de gemeente Echt-Susteren trots op mag zijn. De algemene inleiding geeft aan: “Trots op dat smalle stukje Nederland waarin we leven. De kernen en dorpjes met hun eigen kenmerken, de natuur met grote verschillen in de landschapen en met hun bijzondere flora en fauna. Het buitenland altijd kortbij”.  Dat wordt allemaal uitgedrukt in foto’s en voorwerpen, en inbreng van de bewoners.

Veldeke Kring Echt, een van de vaste gebruikers, hoefde bij de voorbereidingen niet lang na te denken over wat ze zouden inbrengen: onze taal en daarbinnen de verschillend in dialecten, b.v. tussen het Susters en het Echts.

Op de tentoonstelling wordt dat zichtbaar gemaakt met grote posters met spreuken, gedichten, een spelletje voor kinderen dat ook voor de ouders interessant kan zijn, en luisterverhalen in het dialect als je op verschillende plaatsen op de tentoonstelling de telefoon opneemt…

Na een uitgestelde opening in verband met de coronaregels is de tentoonstelling nu toch toegankelijk tijdens de gebruikelijke openingstijden van het museum, met coronacheck en mondkapje. Tot 22 mei 2022.