Hoes veur ’t Limburgs krijgt zijn eigen plek

De oprichting van het Hoes veur ’t Limburgs gaat weer een stapje dichterbij komen wanneer het Hoes samen met het Huis voor de Kunsten Limburg zijn intrek neemt in het Weerstand-gebouw in Roermond. De planning is dat de momenteel gaande verbouwing van het gebouw in juni 2024 zover gereed zal zijn dat beide “huizen” kunnen verhuizen. De officiële opening zal dan in het najaar plaatsvinden.

Weerstand gebouw in Remunj

Het Weerstandgebouw is gelegen aan de Bredeweg 10 in Roermond. De geschiedenis van het terrein gaat terug tot het begin van de twintigste eeuw toen linnenweverij Elias zich daar vestigde. In 1946 nam Philips de fabriek over en produceerde er tot 2000 dynamo’s, weerstanden en condensatoren. Weerstand is nu erkend als industrieel erfgoed. Het is de bedoeling dat het terrein met respect voor het  erfgoed uitgroeit tot een volledig woon- en leefgebied. Er komen woningen, er is plaats voor groene, kleinschalige ondernemers en er komt veel ruimte voor ontmoeting, ontspanning en cultuur.

Trefpunt voor taal, cultuur en erfgoed

Met de verhuizing  ontstaat er ook een ontmoetings- en vergaderplek, evenals een nieuw adres voor provinciale koepelorganisaties en platforms op het gebied van erfgoed en kunsten, die door het Huis voor de Kunsten worden ondersteund. Een van die organisaties is het Hoes veur ’t Limburgs, die hier een eigen plek zal krijgen. Op de begane grond kom je binnen in een zeer toegankelijke en laagdrempelige ontmoetingsruimte. Een plek waar culturele vrijwilligers, makers en organisaties uit Limburg in en uit kunnen lopen en terechtkunnen met vragen.