Horst aan de Maas in de ban van rockopera Tommy

Wat hebben Rowwen Hèze, punkband De Heideroosjes, musicalster Renée van Wegberg en pianisten als Egbert Derix en Geert Keijsers met elkaar gemeen? Het zijn stuk voor stuk musici die nationaal en internationaal hun sporen hebben verdiend. Dat is echter niet het enige dat hen verbindt: ze vinden allen hun wortels in Horst aan de Maas, een gemeente met een rijk verenigingsleven en talrijke muziekgezelschappen, die een broedplaats vormen voor muzikaal talent.

Rockopera Tommy in Horster dialecten

2019 Is een bijzonder jaar voor Horst aan de Maas, wegens het 800-jarig bestaan. Dit wordt groots gevierd met een aantal evenementen door het hele jaar. De muzikaalste gemeente van Nederland grijpt deze gelegenheid aan om rock, blaasmuziek en zang te verweven tot een unieke samenwerking. De legendarische rockopera Tommy van The Who (die precies 50 jaar geleden werd uitgebracht), wordt speciaal voor deze gelegenheid gearrangeerd én hertaald in het plaatselijk dialect. Onder de naam ‘Tommy in ’t plat’ vinden op 24, 25 en 26 mei 2019 drie voorstellingen plaats in de Mèrthal in Horst. Hierbij zullen enkel musici en artiesten afkomstig uit de gemeente Horst aan de Maas op de planken staan.

Rockmuziek en blaasmuziek verbinden

De 80-koppige Koninklijke Harmonie van Horst, een rockband bestaande uit 5 Horster muzikanten én 12 vocalisten afkomstig uit de gemeente Horst aan de Maas: alles bij elkaar zullen er eind mei bijna 100 musici op het podium staan. Het initiatief voor deze samenwerking komt van bassist Joep Vullings en klarinettiste Josien Vermeeren, die elkaar vonden in een gezamenlijke liefde voor de rockopera Tommy van The Who. Beiden vanuit een andere achtergrond: Joep is vooral fan van het oorspronkelijke album en de ‘Live at Leeds’-versie, terwijl Josien opgroeide met de klassieke variant van de rockopera door het London Symphony Orchestra. De twee werelden van rock en blaasmuziek met elkaar verenigd, dát is wat er eind mei in Horst aan de Maas staat te gebeuren.

Renée van Wegberg als Acid Queen

De muziek is speciaal voor dit evenement gearrangeerd door Jesse Passenier, die in 2017 de Rogier van Otterloo Award voor meest veelbelovende componist ontving. Extra bijzonder is dat de complete rockopera is hertaald in de verschillende dialecten van Horst aan de Maas, waarbij iedere vocalist in zijn/haar eigen dialect zingt. De line-up bestaat uit zangers en zangeressen met hun roots in Horst aan de Maas die hun sporen in de muziekwereld ruimschoots hebben verdiend. Zo neemt zanger Roy Verbeek (bekend van onder andere Pigtail en zijn samenwerking met Guido’s Orchestra) de titelrol op zich en is Musical Award-winnares Renée van Wegberg te zien en horen als de Acid Queen.

Kaarten zijn verkrijgbaar via www.rockoperatommyhorst.nl. (de voorstellingen van vrijdag 24 en zaterdag 25 mei zijn reeds uitverkocht).