Kring Um Mamelis

Het is alweer een paar jaar geleden dat Veldeke ‘Um Mamelis’, na een tijdje een ingeslapen bestaan te hebben geleid, nieuw leven werd ingeblazen.

Dialectavonden
Met dialectavonden met een gevarieerd en kwalitatief programma wordt reclame gemaakt voor het dialect in de omgeving ‘Um Mamelis’: Bocholtz, Simpelveld, Gulpen, Vaals, Vijlen, Epen. Artiesten als Ruud Verhoeven, Paul van Loo, Los Catastrofos, Dyanne Sleijpen, Jos Meesen, Les Wiefkes, waren hoofdact, waaromheen werd gedeclameerd en voorgelezen in al de verschilende dialecten. Er werd in het drielandengebied ook over de grens gekeken en samen met de Belgische kant (Gemmenich, Aubel, Montzen) en de Duitse kant (Aken) een dialectavond gevuld. En dat zal zeker nog vaker gedaan worden.

Kloosterbibliotheek Wittem
Het podium was en is de kloosterbibliotheek in Wittem, een locatie met stijl en allure, waar de mensen graag naar toe komen. Het ledental is dan ook mettertijd gestegen.

Dialectmissen
In het kader van 90 jaar Veldeke werden twee dialectmissen uitgevoerd: een met gezang van Los Catastrofos en een met gezang en koperklank van de harmonie van Vaals.

Literair-culinaire wandeling
Naast de dialectavonden, twee maal per jaar (19 april met als hoofdact Ivo Rosbeek en 11 oktober met “jong talent”) staat ook de literair-culinaire wandeling door het Heuvelland van nu af aan elk jaar op het programma (begin oktober). De wandeling wordt begeleid door trabadourzang, vertellingen en voordrachten en kleine lekkernijen.

Jong geleerd….
Er wordt met de kinderen van de basisscholen plat geleerd, gelezen en gedeclameerd.

Cursus Schrijven
Ook de cursus “Schrijfwijze” zal zeker opnieuw op het programma staan.

Missie
Zo probeert ‘Um Mamelis” de dialecten in het Heuvelland recht overeind te houden.

Aanmelden kan bij: leny.souren@ziggo.nl