Limburgia: een film met een Limburgs verhaal

Binnenkort komt een bijzondere film op de televisie. Hij heet Limburgia en vertelt het verhaal van de commandant van een schutterij die koste wat kost nog een keer schutterskoning wil worden. Maar op de dag van het koningsschieten gaat alles mis. Iemand anders schiet de vogel af en zijn vrouw verongelukt met de auto. Wat er gebeurt wanneer bij hem alle stoppen doorslaan, dat moet u zelf maar gaan bekijken: op vrijdag 3 november rond 22.30 uur op NPO3.

Waarom is de film bijzonder? Op de eerste plaats omdat het verhaal helemaal in onze provincie is opgenomen en dat levert prachtige beelden op, dat kunt u zich wel voorstellen. Op de tweede plaats omdat de hoofdrolspeler Michiel Kerbosch eigenlijk uit Amsterdam komt en speciaal voor deze film Maastrichtse les heeft genomen. Veldeke is in de persoon van Bèr Brounts, die als dialect coach heeft gefunctioneerd, nauw betrokken geweest bij dat project.

En nog een reden waarom de film bijzonder is: omdat ook bekende Maastrichtenaren zoals het Duo X-Elle een rol spelen. Zij spelen twee marketensters van de schutterij en dat doen ze met veel overtuiging. En met prachtige kostuums! Mieneke Bakker, bekend van Toneelgroep Maastricht, speelt de vrouwelijke hoofdrol. De regisseur is Noël Loozen, die is opgegroeid in Maastricht maar nu in Amsterdam woont. Limburgia is een van de zes bekroonde films in de serie One Night Stand, die jonge regisseurs een kans biedt zich te onderscheiden. Kijken dus!