Limburgse finale declamatiewedstrijd Veldeke Limburg

Nadat 3 jaar lang geen finale gehouden kon worden door corona, kon dat op 3 juni gelukkig weer wel. Een bijzondere finale omdat Omroep Peel en Maas deze rechtstreeks heeft uitgezonden. Al snel na 12 uur liep de zaal bij DOK6 in Panningen vol, waar de 20 deelnemers, de winnaars uit de voorronden bij de kringen van Veldeke, samen met hun familie naartoe waren gekomen vanuit heel Limburg.

Klokslag 13.00 uur opende Pieter Ebus de bijeenkomst waarbij hij stil stond bij de afwezigheid van henk Buskes, de voorzitter van de werkgroep Declamatie, die na drie zware operaties momenteel revalideert in Heythuisen en Henk veel sterkte en beterschap wenste. Met een wel gemeend applaus werden die wensen door alle aanwezigen bekrachtigd. Na een korte samenvatting vaan het programma van die middag, gaf Pieter de microfoon over aan de voorzitter van Veldeke Limburg, Reg van Loo,  die het belang van het gebruik van de dialecten bij de jeugd onder woorden bracht.

Moeilijke opdracht voor de jury

Vervolgens was het de beurt aan presentator Hans Jacobs die eerst de juryleden voorstelde om vervolgens op zijn eigen ludieke manier de finalisten hun voordracht liet uitvoeren. Tijdens het juryberaad was er nog een optreden van Britt Eberson die een 6 tal liedjes ten gehore bracht. Alle deelnemers werd vervolgens gevraagd te gaan zitten op het podium waar de voorzitter van de jury, Hortense Brounts, aangaf dat de jury het niet gemakkelijk had gehad om uiteindelijk de prijswinnaars te kunnen bepalen omdat de kwaliteit van alle voordrachten erg hoog was..

Alle deelnemers kregen als aandenken aan deze finale nog een leuk boek, Teikene in Tegele, geschreven door Truus Verbong, een “activity watch” en samen met de al eerder uitgereikte oorkonde kon begonnen worden met het maken van foto’s door Jos Verbong. Pieter Ebus sloot de bijeenkomst af met een dankwoord aan allen en de mededeling dat alle deelnemers over een paar weken nog een USB-stick zullen krijgen waar alle voordrachten en alle gemaakte foto’s op vast gelegd zullen worden. Terug kijkend: een zeer geslaagde middag.

De Prijswinnaars

Groep 3/4

1 Noud Laumen van de Krink Echt/Susteren
2. Saar Janssen van de Krink Remund
3 Ize Willems van de Krink Venlo/Tegelen

Groep 5/6

1 Thomas Laumen van de Krink Echt/Susteren
2 Inez Ermans van de Krink Echt/Susteren
3 Bente Daniels van de Krink Venlo/Tegelen

Groep 7/8

1 Luuk Kuijpers van de Krink Weert
2 Suze Golsteijn van de Krink Echt/Susteren
3 Lynn Helmes van de Krink Venlo/Tegelen

De aanmoedigingsprijs was voor: Lot Geerlings van de Krink Weert

En wie de hele uitzending van Omroep Peel en Maas  over de finale nog een keer wil bekijken, die kan hier klikken.