Lou Pluijmen 50 jaar Veldekelid.

Het komt niet zo vaak voor en daarom blijven we er even bij stil staan, Lou Pluijmen van onze kring is maar liefst een halve eeuw onafgebroken lid van Veldeke-Valkenburg. Niet alleen als lid was Lou Pluijmen (1930, Boete de Paort) actief, maar hij heeft zich de eerste dertig jaar ook met veel energie ingezet als bestuurslid van de kring (van 1969 tot 2000). In 1977 werd hij ook nog afgevaardigde van Veldeke bij de Stichting Sjaasberger gank, die de Kloes exploiteert en elk jaar de dialectmis en kermis op de Sjaasberg organiseert.

Jarenlang was hij voorzitter van die stichting. In 1994 ging hij Veldeke vertegenwoordigen in de werkgroep van het woordenboek van Valkenburg, die een jaar later officieel de naam Sjtiechting Valkenbergse Dictionaer zou gaan dragen. Het dikke naslagwerk verscheen in 2013.

Pluijmen schreef bovendien  het nodige in het Valkenburgs, onder meer stukjes in het Land van Valkenburg (’t Gezètsje), artikelen en proza in het kwartaalmagazine Geulrand, artikelen in de Mirleton, het carnavalsblad van Valkenburg, proza en gedichten in de Veldeke bloemlezingen Rierank en Mozaïek.

Het bestuur van Veldeke kring Valkenburg heeft op 18 mei 2019 een bezoek gebracht aan Lou Pluijmen en zijn vrouw om hem te feliciteren. De jubilaris kreeg o.a. een ‘Valkebergs plat’ aangeboden, een lekkere koek van de plaatselijke bakker, die het gebak die naam heeft meegegeven. Wij wensen Lou, samen met zijn vrouw, nog vele jaren in goede gezondheid toe.

Els Lahay-Diederen, secretaris Veldeke Kring Valkenburg