LT2 cursus gestart in Echt

Limburgs als tweede taal

Voor kinderen en ook volwassenen die uit een ander land hierheen komen om te werken en te wonen, bestaand al een aantal jaren de cursussen NT2, wat staat voor Nederlands als tweede taal. Op verzoek van de Raod veur ’t Limburgs heeft een werkgroep zich nu al geruime tijd bezig gehouden met het ontwikkelen van een cursus LT2, waarbij het Limburgs de te leren tweede taal is. De Raod voelt die verplichting vanuit de erkenning van het Limburgs als Europese taal.

Voor wie het niet durft spreken

Is dat nodig? Limburgs kunnen spreken kan met name interessant zijn voor mensen uit andere streken van ons land of uit het aangrenzende buitenland, die in onze provincie werkzaam zijn. En daar met mensen moeten omgaan waarbij ze dagelijks ervaren dat het handig zou zijn als ze zich in de communicatie met Limburgs zouden kunnen behelpen. Maar ook voor wie al lang in de provincie woont en met Limburgers omgaat, de taal goed verstaat maar die niet durven spreken, kan deze cursus een goed hulpmiddel zijn. Deze nieuwe cursus is dus gericht op Limburgs spreken en begrijpen, niet op het schrijven of de spelling ervan.

Binnenkort meer LT2 cursussen

In de regio van “het smalste stukje van Nederland” waren genoeg aanmeldingen om de cursus op 20 september in Echt te laten beginnen. Door medewerking van de gemeente Echt-Susteren kan dat in het Cultuurhuis aan de Plats. De cursus is niet uitsluitend gericht op lokaal (Echts) dialect: iedereen uit de omschreven doelgroep en woonachtig of werkzaam binnen het gebied tussen Sittard en Roermond (en eventueel ook daarbuiten) kan deelnemen. Op dit moment zijn dat 18 personen. Docenten die deze cursus geven zijn gericht op variaties in woorden en uitspraak. Het is de bedoeling dat begin 2024 ook LT2 cursussen worden aangeboden in Roermond en Maastricht.