Nieuwe bundel kinderversjes in ’t Tegels dialect

Door Truus Verbong-Simons is een nieuwe bundel kinderversjes in het Tegels dialect samengesteld. Met foto’s van Jos Verbong en illustraties van Vinde (7) en Freddie (5) Verbong.

Truus zelf schrijft over het boek: Het is al weer een tijdje geleden dat mijn boek Tovere in Tegele en Tegelse vertèlselkes in de winkel lagen. Wij, maar ook heel veel vrienden en kennissen, zijn inmiddels opa en oma geworden. Ik kreeg dan ook vaak de vraag: “komt er nog eens een boek uit met kinderversjes in het tegels dialect?Toveren in Tegfelen hebben we al zo vaak gelezen, dat het bijna uit elkaar valt.”

Nu is het 2020 en schrijf ik met veel plezier kinderversjes voor de Tegelse declamatiewedstrijd van Dialekvereineging Veldeke Venlo. Daar wordt op een speelse manier een stukje Tegelse cultuur aan de jeugd overgedragen. Het Tegels verdient het om warm gehouden te worden en door te geven aan onze kinderen. Dit is een goede aanleiding om mijn versjes te bundelen: Teikene in Tegele.

Natuurlijk is het boek nog mooier geworden met foto’s van Tegelen tussen de Maas en de bosrijke omgeving aan de Duitse grens. De oude kernvan Tegelen, waar verschillende huizen prachtig gerestaureerd zijn. Niet te vergeten de Bosserhof (aan de rand van Venlo) en de natuurlijkgrens van Belvend, de Aalbeek, die op de voor-en achterkant van dit boek staan.

U kunt alvast wat voorbeelden van de versjes beluisteren op dit filmpje.

Het boek is tot stand gekomen door de financiering van de Stichting Henric van Veldeke. De prijs is € 12,95 en het is te koop bij Timmermans en van Heel in Tegelen, Koops in Venlo en Marskramer in Belvend of te bestellen via de website van de Heemkundige Kring Tegelen.