Presentatie Platbook 22: Vrieheid

Op zaterdag 16 november is in de HuB in Kerkrade Platbook 22 gepresenteerd. Het thema  van dit 22e deel in de reeks bloemlezingen in het Limburgs dialect is ‘Vrieheid’. In het jaar van de herdenkingen rondom 75 jaar bevrijding is dat thema voor de hand liggend. Ruim 80 auteurs voelden zich geroepen in te sturen met over de 100 bijdragen. 42 auteurs met 44 stukken zijn in de bundel terecht gekomen.

Onder grote belangstelling nam burgemeester Petra Dassen-Housen het eerste exemplaar van het nieuwe Platbook in ontvangst. In het door haar samengestelde Platbook brengen auteurs uit de hele provincie hun idee over vrijheid in hun eigen variant van de erkende Limburgse streektaal op papier.

De auteurs

Platbook 22 bevat werk van Toos Schoenmakers, Ton van Wegberg, Ron Verhees, Ton Bijsterveld, Tjeu Wetzeler, Piet Nieuwenhuizen,  Mariet van Knippenberg, Els Diederen, Ed Gubbels, Jan Nieling, Annie J. van Loo, Marianne Wulms-Hovens, Ben Erkens, Jo Deusings en Jos Huysmans, John Hertogh, Annie Schreuders-Derks, Loek van de Weijer, Paul Caquelein, Jan Titulaer, Patricia Bemelen-Römer, Bob Heugen, Paul Weelen, Sjeng Strouven, Sander Schmits, Phil Schaeken, Peter Kleuters, Nicol Gurian-Senden, Mia Engels, Guus Kitzen, Wil Vergoossen, Frans Hendriks, Annie Tummers-Huppertz, Marloes Lammers-Hoekstra, Tilde Frauenrath, Yuri Michielsen, Jo van Es, Wiel Roeselers, Laurens Douven, Har Sniekers en Leonne Cramers.

Veel debutanten

De kersverse burgemeester van Kerkrade Petra Dassen-Housen schreef ook de verantwoording over haar keuze en hoe de teksten met het thema vrijheid samenhangen in het Kerkraads. Opvallend was opnieuw het grote aantal debutanten in deze bundel, mensen die voor het eerst in hun dialect schreven.

Platbook 22 is evenals alle voorgaande nummers voor 9,90 euro te koop in diverse Limburgse boekhandels, evenals via de webshop van Uitgeverij TIC.

Over Platbook

Platbook is bedoeld voor Limburgse dialectschrijvers en –lezers. De bundels worden uitgegeven in opdracht van het Huis voor de Kunsten Limburg in samenwerking met Veldeke Limburg, Raod veur ’t Limburgs, Stichting LiLiLi, Uitgeverij TIC en Wim Kuipers. Auteurs uit de hele provincie werken mee om telkens een ander thema te beschrijven in hun eigen verhalen, gedichten en andersoortige teksten. Redacteuren zijn mensen met affiniteit met het Limburgs, soms uit het politieke, soms uit het culturele veld.