“Sterren Stralen” in Echt Susteren

De Veldeke Kring Echt organiseert komende donderdag 26 oktober, samen met de heemkundevereniging Natuurvrienden Susteren weer een avond “Sterren Stralen” of in het Susters: “Sjterre sjtraole”. Voor de vierde keer nu al, en dat elke twee jaar. Het is een avondvullende programma met muziek, zang en voordracht van en door lokale artiesten uit de gemeente Echt-Susteren. Het zal duidelijk zijn dat de Limburgse taal de boventoon voert.

Het idee is geboren na de fusie van de afzonderlijke gemeenten Echt en Susteren. Met name het bestuur van de Veldeke Kring stelde zich de vraag hoe te opereren in de groter wordende gemeente. Daar ook leden gaan werven zou als concurrerend ervaren kunnen worden door de daar bestaande heemkundevereniging. Die breed van opzet was en dialect ook als aandachtspunt had. Aan de beide voorzitters van die tijd is het te danken dat in goed overleg de samenwerking tot stand is gekomen waaruit in 2011 de eerste avond “Sterren Stralen” is ontstaan. Ook op andere punten hebben de verenigingen een goede verhouding en werken ze soms samen.

De eerste avond “Sterren Stralen” was dus in 2011 en de bedoeling was een Limburgse avond te realiseren met lokale artiesten uit alle kernen van de nieuwe gemeente. Vooral ook om een podium te bieden aan de buiten hun eigen dorp wat minder bekende artiesten. Daarnaast moest het geen Carnavals-avond worden. Dat streven is de afgelopen jaren betrekkelijk goed gelukt. Hoewel het soms moeilijk is in de verschillende kleine kernen deelnemers te vinden, heeft bij de afgelopen avonden steeds een breed scala aan artiesten op het podium gestaan, van bekend tot minder bekend en verrassend onbekende ontdekkingen. Kort gezegd: het waren geslaagde avonden.

Op donderdag 26 oktober volgt nu de vierde avond. Met dialect-voordrachten door Annie Schreuders-Derks en Toos Hoeben en door Isa Meuwisen, de Limburgse kampioen van de Veldeke Declamatiewedstrijd. Muziek door Audrey Janssen (zang), Jules Peters (liedjes van Piet en Evert Zits) en Rick Heijnen (trompet). Begeleiding Ad Gijzels en Jo Huynen. Spic en Span, bekend van de Carnavalsliedjes zijn er ook maar nu met een geheel ander repertoire. En dan is er nog een sketch door Ria Hausmans en Stef van Ool. “Sterren Stralen” begint op 26 oktober om 20.00 uur (zaal geopend vanaf 19.30 uur) in de Hermeniezaal aan de Feurthstraat in Susteren. De entree is 5 euro. Iedereen, lid of geen lid, is van harte welkom.