Twee gedecoreerden in het bestuur van Veldeke Kring Roermond

Op vrijdag 26 april stond om 10.30 uur plots in hoogsteigen persoon Yolanda Hoogstanders, burgemeester van Roermond, op de stoep bij onze oud-voorzitter Henk Giesbers met een lintje op zak. Hij was stom verbaasd, want hij meende oprecht dat de burgermeester voor de buurman kwam. Bij de binnenlopende gasten was ook Wim Kemp, die meteen na de ceremonie dringend naar huis was weggeroepen. Wist Wim veel dat5 de burgermeester ook voor hem een lintje in petto had!

Al 25 jaar is Henk bestuurslid van de Veldeke Kring Roermond, waarvan meer dan 20 jaar als voorzitter. Hij heeft in die tijd binnen de kring ontzettend veel op touw gezet en jarenlang volgehouden, zoals het Halfvastenspektakel, de Spreukenkalender, de Declamatiewedstrijd, de Literaire wandeling – om er maar enkele te noemen. Voor Carnavalsvereniging ‘De Katers’ uit Maasniel heeft hij jarenlang de Bonte Avonden georganiseerd, liedjes bedacht en ontelbare teksten geschreven dan wel geredigeerd. Heel vaak heeft hij uitgaven in het plat stevig geholpen bij het zien van het levenslicht, zoals onlangs het boek van de Limburgse Vastelaovendsmonumenten. Met zijn creativiteit en tact heeft Henk veel mensen geïnspireerd en gemotiveerd. Daarmee heeft hij een impuls gegevens aan het plat en de volkscultuur die nog lang merkbaar zal zijn.

Wim Kemp is eigenlijk nooit thuis., behalve om te vergaderen – zo lijkt het wel. Ook hij is al 25 jaar bestuurslid van onze Kring Roermond, waar hij zijn steentje royaal bijdraagt een talrijke activiteiten en literaire e uitgaven in het plat. Ook schreef Wim voor zijn zanggroep ‘Op Good Gelök’ al heel wat pakkende carnavalsliedjes. Bovendien is hij sinds 2006 voorzitter van de stichting ‘Vrienden van het Indiëmonument’ en ook adviseur van de stichting ‘Nationaal Indië-Monument 1945-1962’. Hij was lid van de Maatschappelijke klankbordgroep Nederland van het Landelijk Indië-onderzoek en bovendien is hij onder andere nog steeds druk met de organisatie van de Vriendendagen voor Oud-Indië en Nieuw-Guinea Veteranen in Arnhem.  Al sedert 1976 is Wim vrijwilliger bij Voetbalvereniging SVC 2000, begonnen als jeugdleider, later als scheidsrechterscoördinator en lid van de sanctiecommissie en nu als bestuurslid. Voor Schutterij Sint Urbanus Maasniel is hij beschermheer, vertrouwenspersoon en voorzitter van het Erecomité. Wim is secretaris geweest van het OLS 2014 en ook van de pastorale eenheid Kapel in het Zand. Wim is een verbinder waarin mensen zich herkennen. Doodgewoon een heel bijzondere mens.

De Veldeke Kring Roermond is geweldig trots deze twee mensen die van grote betekenis zijn geweest voor de samenhang en identiteit in Roermond en verre omtrek in haar midden te mogen hebben. We hopen nog heel lang van hun inbreng te mogen genieten.