Veldeke blijft thuis: het coronavirus voor (klein)kinderen verklaard

Nu iedereen verplicht thuis zit opgehokt en menige artiest of schrijver vanuit de huiskamer via internet van zich laat horen, kan Veldeke natuurlijk niet achterblijven. Voor wie dat interessant vindt of voor wie zich gewoon stierlijk verveelt, gaan we de komende tijd wat verhalen en gedichten publiceren of voorlezen en die kunt u dan op uw computer of tablet bekijken en beluisteren.

Voor inspiratie hoeven we niet ver te zoeken. Er zijn in de loop der jaren zo veel prachtige teksten geschreven in het Limburgs dat het nog moeilijk zal zijn om daaruit een keuze te maken. En juist omdat er zoveel geschreven is, weten we bijna zeker dat u die verhalen of gedichten voor een groot deel al weer vergeten bent. Dus dan krijgt u nu de gelegenheid om uw geheugen weer eens op te frissen.

En het hoeven niet per se verhalen of gedichten te zijn om de verveling te verdrijven. Er worden ook quizvragen en andere spelletjes bedacht. Maar we beginnen met een actuele tekst en die gaat niet toevallig over het coronavirus. De Veldeke kring Roermond stuurde ons het verhaal over “Noor en het Coronavirus”, dat zowel in het Nederlands als in het Roermonds kan worden (voor)gelezen.

Dit verhaal is geschreven door Monique Kerpen voor de ‘Hoera Kindercentra’. De tekeningen zijn van Mieke Linssen. Monique Kerpen heeft het verhaal ook vertaald in het Roermonds. Klik op onderstaande tekening om de complete tekst te bekijken.