Veldeke helpt mee bij de Theatershows van John Tana

Sandy Muijlkens, bestuurslid van Veldeke Limburg. was aanwezig bij de theatershows van John Tana in Maastricht. Ze doet hier verslag van wat ze allemaal meemaakte.

In het weekend van 21 tot en met 23 juni 2024 was het eindelijk zover: de theatershows van John Tana aan het Theater aan het Vrijthof vonden plaats. Tijdens deze theatershows kwamen ook de dialectworkshops van pas die John Tana, samen met Veldeke Limburg, had georganiseerd op 3 basisscholen en 1 middelbare school in Maastricht. Zelf ben ik namens Veldeke bij al deze dialectworkshops aanwezig geweest als coach. De dialectworkshops waren een groot succes en ik vond het super leuk om te zien hoe enthousiast en creatief de kinderen aan de slag gingen met de opdracht van de dialectworkshops: zelf á la John Tana een dialecttekst maken op het Franse nummer Les Copains D’abord van Georges Brassens.

Van de door de kinderen bedachte dialectteksten heeft John Tana één nummer gemaakt. Dit nummer mochten de kinderen wiens tekst in het nummer terecht zijn gekomen, samen met John Tana zelf zingen tijdens de theatershows. Ik ben bij de theatershows op zaterdag en zondag aanwezig geweest om de kinderen te begeleiden, voorafgaand, tijdens en na hun optreden.

Bij ontvangst in het theater aan het Vrijthof kregen de kinderen eerst een rondleiding, zowel door het theater als backstage. Dit vonden de kinderen al heel bijzonder, omdat de meesten hier nog nooit waren geweest. Voor hen was een eigen kleedkamer geregeld en voor alle kinderen lag ook een echte John Tana-zonnebril klaar. Voorafgaand aan de show vond er nog een generale repetitie plaats en vervolgens was het wachten totdat de show begon. De kinderen konden de show vanaf backstage volgen en ongeveer halverwege de show was het voor hen showtime. Nadat er een video werd getoond met beeldmateriaal van de dialectworkshops, riep John Tana hen op het podium om samen hun eigen geschreven dialecttekst te zingen. De kinderen genoten hier zichtbaar van, zongen uit volle borst mee en kregen na afloop een luid applaus van het publiek. Ik vond het heel bijzonder om te zien hoe enthousiast de kinderen waren, hoe zij, ondanks dat sommigen het toch wel erg spannend vonden, allemaal uit volle borst meezongen en ook om te zien hoe het publiek reageerde op dit optreden.

Op het einde van de show mochten de kinderen nog een keer het podium op, samen met alle anderen gasten en artiesten, en na afloop van de show werden er nog foto’s gemaakt met John Tana en handtekeningen uitgedeeld. Het was een super geslaagd weekend, waarin de Limburgse taal op een bijzondere manier onder de aandacht werd gebracht. De kinderen kregen bij het naar huis gaan nog een echte ‘goodiebag’ met daarin een Maastrichts Leesplankje en een Limburgs stripboek of Limburgs kwartetspel. De goodiebag had ik samengesteld met hulp en sponsoring van Veldeke kring Maastricht.

Al met al waren de theatershows de kers op de taart van de afgelopen maanden waarin Veldeke Limburg samen met John Tana de Limburgse taal onder de aandacht heeft gebracht van jongeren in Maastricht. Binnenkort wordt er geëvalueerd of dit project een vervolg kan krijgen op andere plekken in Limburg.

Sandy Muijlkens, bestuurslid Veldeke Limburg

 


(Foto’s Beaucoup Marketing / Mosasaurus Film Productions)