Veldeke Kring Echt naar de “Mundart”-middag in Wegberg (D)

Op zondag 7 oktober organiseert het Flachmuseum in Wegberg een “Mundart-mittag”. Dat doen ze in samenwerking met de Veldeke Kring Ec ht en de samenstellers van het Groot Maaseiks Woordenboek (B), ieder met zijn eigen inbreng. Veel woorden komen overeen en ook in uitdrukkingen en gezegdes is veel overeenkomst. Dat is mooi om te horen.

Het museum zal er op die middag een aantal naast elkaar plaatsen. De bijdrage vanuit Maaseik betreft het verzamelen van woorden en betekenissen voor het Mezeiker woordenboek, dat in november verschijnt.

Veldeke Kring Echt zal als onderwerp de spreukenroute in de winkelstraat van Echt nemen. In de Duitse grensstreek heeft het plat spreken het moeilijk. De jeugd gebruikt het helemaal niet meer en de heemkundeverenigingen zijn gericht op in stand houden. Het bevorderen van het dialectgebruik zit er volgens hun niet meer in.

De middag wordt gehouden in het Flachmuseum, Kirchplatz 7 in Wegberg-Beeck van 15.00 – 17.00 uur. Wie interesse heeft is welkom in Wegberg-Beek dicht bij de kerk. Daar is goed te parkeren.