Veldeke Pluum voor Hans Simons

Op dinsdag 22 december heeft Hans Simons uit handen van Henk Giesbers, voorzitter van de Veldeke Kring Roermond, de Veldeke Pluum gekregen. Na zijn loopbaan als basisschooldirecteur is Hans gewoon verder gegaan. Hij is voor veel verenigingen in onze omgeving, maar beslist ook in Swalmen, een echte steun.

Hij maakt logo’s, hij zet fotocollages in elkaar, hij verzorgt de opmaak van brochures en boekjes. Om enkele voorbeelden te noemen: het Zjwaams Waordebook, allerlei brochures voor zijn oude basisschool, diverse lesbrieven van Veldeke voor basisscholen, Nuutsbreve voor Veldeke, het Psalmenboekje van Pater Smeets en het boekje “Mien eerste wäördjes”. Het allerlaatste product waarvan Hans de opmaak voor zijn rekening nam was het Verhaolebeukske voor kinderen in het dialect. De eerste druk was binnen drie uur tijds uitverkocht.

Ook maakte Hans samen met zijn vrouw Riky de gedichtenbundel ‘Óm ós haer’ (Om ons heen). En om zich heen kijken dat kan Hans als geen ander. Dat kun je zien aan zijn foto’s. In die foto’s zie je hoe Hans de wereld om zich heen bekijkt. Een fotograaf, een opmaker van boeken staat meestal niet zo in de kijker. Toch kunnen we niet zonder zo iemand. Hans doet zoveel hij kan en daarvoor is Veldeke hem bijzonder dankbaar. De Veldeke kring Roermond hoopt nog jaren op hem te kunnen bouwen.