Verslag Tegelse declamatiewedstrijd Veldeke 2024

Met het voorjaarsweer wil het dit jaar maar niet vlotten. Maar in de Harmoniezaal in tegelen scheen de zon! Daar stonden op vrijdagavond 19 april maar liefs 22 zonnetjes te stralen op het podium. Hoe klein of groot ze ook waren, ze wisten de harten van alle aanwezigen te warmen en tegelijk kippenvel te bezorgen, wat een talenten! In Tegelen hebben we het geluk over een trouwe schrijversgroep te beschikken en mogen we geregeld nieuwe schrijvers verwelkomen. Daar zijn we heel trots op en dankbaar voor. Want zonder schrijvers geen gedichtjes en minder kans om de kinderen enthousiast te maken voor ons Tegels dialect.

Na het openingswoord van Bas Vissers, voorzitter a.i. van Veldeke Kring Venlo, nam Iris Vercoulen de presentatie over door iedereen welkom te heten en de jury voor te stellen. Dit jaar hadden Angelique Frijdal, Ingrid Dambacher en Ine Holtman de eer, maar ook zware taak om punten toe te kennen aan alle voordrachten. De juryleden hebben nog meegedaan aan de laatst opgevoerde Tegelse Revue in 2007 en dragen Tegelen en het dialect een warm hart toe.

Volle zaal met fans

De deelnemende kinderen voelden zich op handen gedragen door een volle zaal met fans complete families, vriendjes en vriendinnetjes, juffen en meesters van de scholen, schrijvers en andere belangstellenden wisten de weg naar de Harmoniezaal te vinden. Het was er dan ook al lang voor de start bomvol. Geweldig om dat dit jaar weer te zien. Voor de kinderen een terechte beloning, zo´n groot applaus. Van kinderen die hun knuffel niet willen loslaten tot kinderen waarbij `alles tegenzit`, in de gedichtjes kwam het allemaal voorbij. In de pauze kon de jury nog even de hoofden bij elkaar steken en gingen intussen de voetjes van de vloer op het podium en in de zaal. Een gemengde dansgroep van mini´s en junioren van V.G. d´n Oeles, bestaande uit maar liefst 22 sterren, trakteerden het publiek op een dans op het toepasselijke liedje `Doezend Sterre`.

De Jury-uitslag

Uiteindelijk kwam toch echt het moment van de jury-uitslag. De uitslag van de Tegelese finale-avond is als volgt:

Onderbouw
1e Emma Verlinden met gedicht: Miene knuffel van Mariska Reer
2e Djemke Schouwenberg met gedicht: Miene knuffel van Mariska Reer
3e Jesper Stapel met gedicht: Miene knuffel van Mariska Reer

Middenbouw
1e Vayèn Smedts met gedicht: De kleuterklas van Mariska Reer
2e Esmee Wijnhoven met gedicht: De kleuterklas van Mariska Reer
3e Fenna Burhenne met gedicht: De kleuterklas van Mariska Reer

Bovenbouw
1e Nikki Krijn met gedicht: Alles zit taege van Jack Pelzer
2e Lana Wijnhoven met gedicht: Uniek van Hanneke van der Sommen
3e Lynn Helmes met gedicht: Gelöksgeveul van Truus Verbong

Proficiat allemaal!

Fotograaf Jos Verbong heeft de hele avond mooie foto’s gemaakt die op onze Facebookpagina (Declamatiewedstriéd Veldeke Tegele) en op de website van Veldeke Kring Venlo zullen verschijnen.

Op zaterdag 25 mei is de Limburgse finale in de Hanenhof in Geleen. Daar zullen de 1e en 2e prijswinnaars Tegelen gaan vertegenwoordigen. We danken alle kinderen die hebben meegedaan – voor ons zijn jullie allemaal winnaars – en hopen jullie volgend jaar weer terug te zien. Ook een grote dankjewel aan alle ouders en leerkrachten die de kinderen begeleid hebben in het voortraject. We hopen ook bij de volgende editie weer op net zoveel enthousiasme te mogen rekenen. Zet maar vast op de kalender: 18 april 2025 omk 19.30 uur is de Tegelse finale van de Declamatiewedstrijd van Veldeke in de Harmoniezaal in Tegelen!

Werkgroep Tegelse Declamatiewedsjtriéd Veldeke,
Truus Verbong
Nicol Ebus
Susan Janssen