100 Jaar Venlose Revue: uniek stukje Limburgse volkscultuur

De Venlose revue bestaat (ruim) honderd jaar. Een mijlpaal die niet ongemerkt voorbij mag gaan. Wat in 1920 betrekkelijk bescheiden begon, is anno 2022 uitgegroeid tot een spectaculair totaal-theatergebeuren met toneel, zang en dans. Een uniek stukje Limburgse volkscultuur, gepresenteerd in een modern, professioneel jasje. De Venlose revue is een begrip. Tot ver buiten Venlo. En de geschiedenis ervan staat nu op papier.

De gebroeders Cornet

De basis voor de Venlose revue werd gelegd door de broers Cornet die ‘theater’ in de genen hadden zitten. De jongste, Sef, trok op tienjarige leeftijd met een poppenkast langs de klassen van zijn lagere school. Samen met zijn broers bracht hij variétévoorstellingen in de kelder van het ouderlijk huis, waarbij de kinderen uit de buurt uitgenodigd werden. Als de broers dan niet meer wisten hoe het verder moest, gooide de oudste, Sjang, een emmer koud water door het kelderraam, waarna het publiek kliedernaat afdroop.

1920: eerste Venlose Revue

In 1920 werd de eerste Venlose revue opgevoerd, geschreven door Mathieu Cornet en geregisseerd door Sef, die tevens de hoofdrol vertolkte. De gebeurtenissen in het jaar daarvoor werden op humoristische wijze tegen het licht gehouden. Het smaakte naar véél meer. Een reeks Venlose revues volgde dan ook. De belangstelling nam met de keer toe. Ook buiten Venlo werden voorstellingen verzorgd.
In 1953 kwam Sef vrij plotseling te overlijden. Een jaar later stierf ook Mathieu. Omdat niemand het waagde in hun voetsporen te treden, leek er een einde te komen aan een fantastische Venlose traditie.

 

Frans Boermans pakt de draad weer op

Het was Frans Boermans, tot ver buiten Venlo bekend als schrijver van carnavalsliedjes, die in 1980 de draad weer oppakte. Honderd jaar na Cornets eersteling (door corona nu pas herdacht) is de revue nog steeds springlevend, getuige de succesvolle laatste productie De vlok van Hölster Heinke, beslist niet de laatste.

Nieuw boek over geschiedenis Venlose Revue

In het nieuwe boek 100 Jaar Venlose Revue wordt de geschiedenis van dit oer-Venlose fenomeen voor het eerste in totaliteit uit de doeken gedaan. Uitgebreid aandacht is er voor ’t Lachkenôn Sef Cornet, de absolute sterspeler tot zijn dood in 1953, het punctueel poepende bühnepaard van Huub Berendsen, de wanhopige strijd om entreekaartjes bij de wedergeboorte van de revue in 1980, het unieke échte huwelijksaanzoek tijdens een voorstelling van Schoëne Schien in 2016 en nog veel meer. Lees, kijk en geniet!

“100 Jaar Venlose Revue” is geschreven door Paul Seelen en Finbar van der Veen. Beide auteurs hebben hun sporen verdiend met tal van (regionale) publicaties. Het boek is te koop bij ’t Boekhuis, Grote Kerkstraat in Venlo en de Venlose boekhandel. Winkelprijs: 22,50 euro. Wilt u het thuisbezorgd krijgen, laat dat dan weten via 06-12557143 of paul_seelen@live.nl.