Aandacht voor het Limburgs in De Limburger 

Vanaf volgend jaar januari verschijnt in De Limburger een keer per maand een pagina die helemaal aan onze Limburgse taal gewijd is. Er komen artikelen, verhalen, rubrieken en wetenswaardigheden in te staan over de Limburgse taal. Hoofdthema is de betekenis en het gebruik van de Limburgse taal in het dagelijks leven. Het gaat met name om persoonlijke verhalen, die mensen aan het denken zetten.

Dat is het resultaat van een samenwerking tussen de krant, het Huis voor de Kunsten en de taalorganisaties Veldeke Limburg en Levende Talen Limburgs. Elke laatste woensdag van de maand komt een andere doelgroep in beeld met de vraag hoe die omgaat met het gebruik van het Limburgs in werk of omgeving. Als eerste is – en dat is geen toeval – de groep zorgmedewerkers aan de beurt.

Het is voor het eerste sinds lang geleden dat de Limburger structureel aandacht besteedt aan de taal van een groot deel van zijn lezers. Vroeger had Wim Kuipers zijn  rubriek De Letterbak en Frits Criens en Jan Schuren hadden hun dialect column in bepaalde edities. Maar sindsdien is het lang stil geweest op het Limburgse taalfront in de krant.

Dat die aandacht nu voornamelijk in het Nederlands verwoord zal worden is om de verhalen ook begrijpelijk te houden voor lezers die het dialect niet machtig zijn. Maar het is op zich al winst dat er over onze taal geschreven wordt en bovendien: in elke aflevering zal op zijn minst ook een stukje in het dialect te vinden zijn, een verhaal, een gedicht, een quiz of wat dan ook.

De nieuwe pagina heeft nog geen definitieve naam, dus als u een goed idee heeft, laat het ons weten.