Lezing over Duitse begraafplaats in Ysselsteyn

22 mei 2018

Op dinsdagavond 22 mei zal de heer Sakkers voor Veldeke Venray een lezing verzorgen over de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn. De heer Sakkers komt uit de provincie Zeeland en heeft ’n studie gemaakt van het begraven van gesneuvelde soldaten in de loop der tijden in ’t algemeen en de Duitse begraafplaats in het bijzonder.

In Ysselsteyn liggen ca. 31.500 gesneuvelden, wat een onuitwisbare indruk maakt bij de bezoekers. Verder heeft hij ook naspeuringen gedaan in Den Haag, Berlijn en Kassel, waar de Duitse Oorlogsgravenstichting is gevestigd. Zo heeft hij allerlei wetenswaardigheden boven water gehaald, waarover hij ook ’n boek gaat uitgeven.

In de lezing gaat hij dieper in op de achtergronden; waarom de Duitse begraafplaats juist in Ysselsteyn is gekomen, wat de bevolking ervan vond, ’t Nederlandse en Duitse beheer, de identificatie van gevonden gesneuvelden en nog veel meer. Hij heeft hier niet alleen veel kennis van, maar weet ’t ook nog boeiend te vertellen.

De lezing wordt gehouden in zaal Odeon aan de Hoenderstraat, aanvang 20.00 uur. Ook niet-leden van Veldeke zijn welkom; zij betalen €3,= entree.