Tweede editie Festival Sjiek

27 januari 2019

Op zondag 27 januari 2019 vindt in de ECI Cultuurfabriek in Roermond van 11.00-18.00 uur de tweede editie van Festival Sjiek plaats. Toppers uit het Limburgse culturele leven geven acte de présence, verschillende auteurs lezen voor uit eigen werk, er worden films van Limburgse makelij in samenwerking met CineSud getoond en muzikanten van topniveau treden op. Tijdens het gratis toegankelijke Festival Sjiek staat het geschreven, gesproken en gezongen Limburgse én Nederlandse woord centraal. Het is een initiatief van taal- en letterenplatform TaLeP en wordt financieel mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg en de gemeente Roermond.

Reprise van Opera El Rey

De inmiddels legendarische dialectopera El Rey (over Jos van Rey) krijgt tijdens Festival Sjiek een eenmalige reprise. Fenna Ograjensek, Sef Thissen en Suzan Seegers spelen deze door Frans Pollux geschreven opera als afsluiter van het festival in de theaterzaal. In de popzaal zal Vandale, de eerste, uit Sittard afkomstige, Nederlandstalige hardrockband, laten horen nog steeds stevig werk te kunnen afleveren. CineSud zorgt voor een reeks films van Limburgse bodem met de makers die tekst en uitleg geven. Cabaretière Renate Reijnders speelt een deel van haar actuele voorstelling.

Sjiek Literatuurprijs voor streektaal

Ook de Limburgse schrijvers staan weer in het zonnetje. Nederlandstalige jeugdboekenauteurs als Jacques Vriens, Margot Wigglesworth-Senden, Manon Berns en Tim Gladdines en diverse dialectauteurs dragen voor uit eigen werk. De intermezzo’s worden gevormd door luistermuziek van Jo Erensprijswinnaar Harold K en rustige rap van Rafaël Rozenblad.

De Sjiek Literatuurprijs gaat dit jaar naar een in het Limburgs schrijvende auteur. Een driekoppige jury, bestaande uit Daan Doesborgh, Pierre Bakkes en Jolien Linssen, buigt zich over dertien ingezonden werken en maakt op op 27 januari de winnaar bekend. Die krijgt een bedrag van 1.500 euro en de opdracht met zijn werk een aantal scholen te bezoeken.

Essentieel onderdeel van  het festival is een workshop- en lezingenprogramma met o.a. een humorcollege en een workshop voor kinderen, waarvoor mensen zich via info@festivalsjiek.nl kunnen inschrijven. Deelname is gratis. Kijk voor meer informatie over het programma van Festival Sjiek op de website van het festival.