Uitreiking Jo Hansenprijs aan Netty Engels-Geurts

19 juni 2019

Al ruim dertig jaar kent de Stichting Jo Hansenprijs voor Volkscultuur driejaarlijks een prijs toe aan personen en/of organisaties die op bijzondere wijze bijdragen aan het behoud van de Limburgse volkscultuur in brede zin. De laureaat van 2019 is Netty Engels-Geurts uit Schinnen vanwege haar verdiensten voor de volkscultuur op culinair gebied. Op woensdag 19 juni aanstaande reikt gouverneur Theo Bovens de Jo Hansenprijs aan haar uit. Deze plechtigheid vindt plaats in het stadhuis van Roermond en begint om 16.00 uur.

Limburgse keuken

Iedere drie jaar wordt met de Jo Hansenprijs een specifiek aspect van de Limburgse volkscultuur, onder de aandacht gebracht, zoals bijvoorbeeld muziek of literatuur. Voor 2019 heeft de jury gekozen voor het culinaire aspect. Dat daarbij de keuze is gevallen op Netty Engels-Geurts (Roggel, 1941) als laureaat, is niet zo verwonderlijk. Zij is op culinair Limburgs gebied immers een uitgesproken autoriteit en heeft inmiddels veertig (kook)boeken op haar naam staan. Die bevatten niet alleen een enorme hoeveelheid recepten in allerlei variaties, maar ook tal van adviezen. Door studie (archiefwerk, navragen, reacties van lezers) groeide haar kennis over de Limburgse keuken aanzienlijk. Bovendien heeft ze al haar recepten samen met haar echtgenoot uitgeprobeerd en zo nodig aangepast en verfijnd.

Meer dan een hobby

Netty Engels-Geurts verdiepte zich ook in warenkennis en de materie van het koken. Ze werd diëtiste en tevens docent aan de diëtistenopleiding, waarvoor ze ook enkele handboeken schreef. Later werd ze hoofd van de Voedingsdienst in het voormalige ziekenhuis in Sittard. Haar uitgangspunt als diëtiste is tot op de dag van vandaag: een dieet en een goedverzorgde smakelijke maaltijd zijn niet elkaars tegengestelden, in tegendeel, ze gaan hand in hand.