Bijzondere reisverhalen over Limburg in het verleden

Binnenkort verschijnt een bijzonder boek met verhalen van reizigers uit binnen- en buitenland die onze provincie bezochten in de negentiende eeuw. In “Limburg door vreemde oogen” bezien vijftien schrijvers en schrijfsters uit Nederland, Duitsland, Engeland, Frankrijk en de Verenigde Staten Limburg door hun eigen, subjectieve bril en brengen daar, niet zonder humor, verslag van uit.

In de negentiende eeuw ontstaat het massatoerisme. De welvaart neemt toe. Goedkope en snelle vervoersmiddelen, zoals de trein, doen hun intrede. Een dagje uit is voor velen bereikbaar geworden. Het liefst bleef de toerist in eigen land, maar hij wilde wel iets beleven. Binnen Nederland was Limburg de meest exotische van alle landsdelen. Het heuvelige landschap met zijn ‘bergen’ en grotten en snelvliedende beekjes oefende een grote aantrekkingskracht uit. Limburg was tevens een uitgesproken katholieke streek met kloosters, kapellen en echte kluizenaars. De steden Venlo, Roermond en Maastricht hadden fraaie monumenten. In Valkenburg sprak de romantische ruïne tot de verbeelding. Limburgs geschiedenis week af van die van Noord-Nederland. De Limburgers voelden zich meer Belg dan Nederlander. Zij spraken vooral ‘onverstaanbaar’ Limburgs; Duits en Frans waren naast het Nederlands eveneens prominent aanwezig. Limburg is een vreemd zusje, concludeert Samuel Kalff anno 1900. Maar ook: Limburg kennen is Limburg beminnen!

Limburg door vreemde oogen is tot 1 juli tegen intekenprijs van 35 euro (inclusief bezorging) te bestellen. Zie https://www.leonvandorp.nl/boeken/reisverhalen. Daarna kost het boek € 39,50.