Biografische informatie over Phil Schaeken

Phil is op 3 mei 1950 geboren in Limbricht maar woont al vanaf zijn derde in Sittard. Als kind groeide hij op in het centrum, op de Oude Markt, tegenover de basiliek. In de jaren 60 heeft hij in Sittard het College voltooid (HBS A) en daarna de Pedagogische Academie (de kweekschool). Vervolgens heeft hij 41 jaar in het basisonderwijs gewerkt.

Hij is al 44 jaar getrouwd met Hannie Jetten, heeft twee zonen en is opa van 4 kleinkinderen. Al vanaf zijn 18e schrijft hij gedichten, zowel in het Nederlands als in het dialect. Die gaan niet altijd over typisch Limburgse onderwerpen zoals de schutterij, carnaval en het “bronsgroen eikenhout”, maar vooral over actuele, soms politieke onderwerpen. Vaker spreekt er een protest uit.

Zijn interesses gaan uit naar historie, kunst, cultuur in de breedste zin van het woord., en taal. Carnaval heeft zijn bijzondere aandacht, zo schrijft hij bv. carnavalsliedjes. Hij stond drie keer in de finale van het LVK. Bij het eerste LVK, in november 1976 in de Hanenhof in Geleen, werd hij tweede achter “Vaan Eijsde tot de Mokerhei”. In het verleden heeft hij in allerlei redacties gezeten, van schoolblad tot wijkblad, van parochieblad tot carnavalskrant.

Zijn gedichten verschenen in tijdschriften als Voetbal International, het verenigingsblad van Veldeke, in Sittard in de jaarlijkse glossy bij Wèntjerdruim, maar ook in de krant en in de boeken Limburgs eige (1995), Mosaiek Deel 12 (2001), Taal in stad en land (2002), Leefste (2007), Veertig Zittesje verhaole, gedichte en leidjes ( 2008 ), Nederland meertalenland (2009), D’r Hergod verstjeed óch plat (2010), de serie Platbook, Vastelaovend mit de Marotte (2013), in het Historisch Jaarboek van het Land van Zwentibold en in het Jubileumboek 50 jaar Kennedymars Sittard (2013). Regelmatig verschijnt er van hem een gedicht op de site van Sittard Creatief en in de serie Veldgewas.

Tenslotte: de gemeente Sittard-Geleen grenst aan België en Duitsland. Zijn opa van vaders kant kwam uit België, zodat Phil zowel de Nederlandse als de Belgische nationaliteit heeft. Nog meer euregionale historie: zijn overgrootmoeder, van moeders kant, was een Duitse.