Bónkte wónger welt, een kinderboek van Mia Engels  

Een bonte gedichtenbundel voor kinderen van 6-12 jaar, waarin natuur en fantasie elkaar ontmoeten. Met kleurrijke illustraties van Rina Mahr. Geschreven in een evenzo kleurrijke taal: het Kerkraads dialect.

In Bónkte wónger welt beleven dieren, die in de directe leefomgeving van de kinderen voorkomen, hun avonturen. Kinderen leren daardoor spelenderwijs van alles over dieren en hun typische leefwijze. Gedichten over kikkers, muizen, sprinkhanen, egels, lieveheersbeestjes enzovoorts, worden afgewisseld met fantasierijke gedichten over een dwerg, heks, of gnoom. Menselijk trekjes zoals ijdelheid, arrogantie, nieuwsgierigheid, verliefdheid of discriminatie zijn hen allen niet vreemd. Verwoord in een taal die rijk is aan typische woorden en prachtige klanken: het Kerkraads dialect. De fantasievolle illustraties van Rina Mahr verrijken de bundel en zorgen ervoor dat ook jonge kinderen kunnen zien waar het gedicht over gaat.

Over Mia Engels (auteur)

Mia Engels is geboren en woonachtig in Kerkrade. Sinds 1997 is ze lid van de vereniging ter bevordering van het Kerkraads streekdialect (Verain Kirchröadsjer Plat) en sinds 2004 erelid van Dialectvereniging D’r Wauwel. Verder is Mia lid van de Limburgse Sjrievers Krink, een onderdeel van de Veldeke Kring. In de Limburgse Sjrievers Krink zijn twaalf auteurs als vertegenwoordigers van de diverse Limburgse dialecten aangesloten. Mia Engels schrijft verhalen en gedichten uitsluitend in het Kerkraads dialect en heeft diverse publicaties op haar naam staan, zoals ‘Mit hats en zieël’ (gedichtenbundel, 2008) en ‘Mondsjtroale’ (2011). Verder zijn haar gedichten en verhalen regelmatig terug te vinden in diverse media en collectieve bundels. Inmiddels werkt Mia alweer aan haar volgende boek.

De gedichtenbundel Bónkte wónger welt is vanaf 1 december 2017 verkrijgbaar bij Deurenberg Media, Markstraat 23, Kerkrade. ISBN: 978-9-07-024663-1 / prijs: 12,50 euro.

Kijk ook bij Limburgse Taal