Broebels: theatervoorstelling van moeder en dochter in het Heldens dialect

Oktober vorig jaar hebben Ann Philipsen en haar moeder het plan opgevat om een theatervoorstelling te maken n.a.v. een intensief proces dat zij samen hebben doorgemaakt. Zij vonden het de moeite waard die ervaring te delen omdat het universele thema’s betreft waar veel mensen mee worstelen, of liever die ze onder de mat vegen. Het is een bijzondere, emotionele, confronterende voorstelling geworden waarin ook zeker wat te lachen valt.

Het stuk heet Broebels en wordt door henzelf gespeeld in het Limburgs dialect van Helden. Omdat dit de taal is die hen het meest na aan het hart ligt en ze hiermee hopen optimaal verbinding met mensen te maken om zo hun intentie over te brengen. Broebels is een ego-document vormgegeven in een afwisseling van tekst, bewegingsspel, muziek en beeld. Een voorstelling om te bekijken, beluisteren, beleven en te voelen. De voorstelling wordt ook door Toneelhuis LFA en de Provincie Limburg gewaardeerd als een ‘bijzonder initiatief’. Ann Philipsen heeft vorig jaar ook de cultuurprijs én de publieksprijs van de gemeente Peel en Maas gewonnen.

Op 8 juni jl. heeft de première van Broebels plaatsgevonden in DOK6 Theater in Panningen. De auteurs/acteurs waren overweldigd door de reacties (en het applaus) van het publiek: “Dat deed ons goed. Een teken dat onze bedoeling is overgekomen én binnengekomen. Het heeft velen geraakt.” In september en oktober staan nog voorstellingen gepland bij Theater De Garage in Venlo, de ECI Cultuurfabriek in Roermond, Theater Karroessel te Geleen en het Pesthuyspodium in Maastricht. Mogelijk komen er nog meer speeldata bij.

De agenda en meer informatie is te vinden op de website van Broebels.