Declamatiefinale Veldeke Limburg voor basisschoolkinderen

Een van de hoogfeesten van Veldeke Limburg is de jaarlijkse declamatiefinale, dit jaar voor de derde keer op rij in DOK6 in Panningen. Maar liefst 28 basisschoolkinderen van groep 3 t/m 8, allemaal winnaars van de voorrondes in de kringen, zaten op deze warme middag met hun ouders, opa’s, oma’s, broertjes, zusjes, en wie er verder nog bij hoorden netjes op tijd in de zaal.

Commissievoorzitter Henk Buskes heette iedereen welkom en liet de presentatie over aan Hans Jacobs, die op zijn sprankelende manier de kinderen naar voren riep, ze op hun gemak stelde, zorgde dat er op tijd een applaus klonk en dat er vaart in het programma zat. “Waar zitten die van Kerkrade, Echt, Weert, Venlo, Roermond?”

Ook liet hij kinderen vragen stellen aan de jury: “Hoe heet jij? Hoe oud ben jij? Waar kom je vandaan?” Daar kregen ze al dan niet eerlijke antwoorden op van juryvoorzitter Hortense Brounts, en de andere leden Sef Peeters, Katja Henz, Anke Peters en Ton van de Wijngaard.

Die kregen het nog best moeilijk, want het niveau van de voordrachten bleek ongekend hoog. Het was gewoon genieten voor de jury en zeker ook voor de toeschouwers in de zaal. Ze kregen zoal te horen hoe je het moet aanpakken als je in bed nog stiekem op je GSM wil kijken, hoe het thuis gaat als moeder op dieet is, wat je kan gebeuren als je tijdens het verkeersexamen op je fiets zit te appen, waarom opa zijn verjaardag liever overslaat, wat je allemaal doet eer je ’s morgens eens opstaat, dat groene vingers toch echt pekzwart zijn en waarom ons Limburgs een wereldtaal is.

Tijdens het juryberaad zong de veertienjarige Niels Sievers uit Sittard drie Limburgse liedjes: Geneit van ’t laeve, Zitterd allein, en Wie ich nag ’n jungske waas.

Juryvoorzitter Hortense Brounts maakte rond half vier de uitslag bekend.

Groep 3 en 4

1e: Tom Senden uit Kerkrade met Sjpoeëk
2e: Lisa Wolter uit Venlo met Op de kermis
3e: Fenne Höppner uit Nederweert met De ballon

Groep 5 en 6

1e: Evena Kraanen uit Susteren met Oos Limburgs|
2e: Jop Gubbels uit Venlo met Vlege
3e: Thijmen Höppner uit Nederweert met Stappe

Groep 7 en 8

1e: Lieke Delissen uit Pey met Ein appje teväöl
2e: Sofie Zeegers uit Herten met ’t Heurapparaat
3e: Sjuul Camp uit Nederweert met Rommel

Voor de winnaars was er een mooie Veldeketrofee en alle kinderen kregen behalve een fraaie oorkonde nog een Veldeke-jeu de boulesset.

Voor een uitgebreide fotoreportage met foto’s van alle deelnemers, klikt u hier.