Derde Lou Spronck lezing: Geboorte en dood van het Maastrichts

De Leerstoel Taalcultuur in Limburg van de Universiteit Maastricht organiseert dit jaar voor de derde keer de Lou Spronck lezing. Op vrijdag 16 oktober 2020 zal dr. Michel de Vaan zijn licht laten schijnen over het verleden en de toekomst van de Mestreechter taol.

In de actualiteit lezen we met regelmaat over ‘uitstervende’ dialecten in Belgisch-Limburg en het Rijnland. Ondergaat het Maastrichts hetzelfde lot? Als historische taalkundige zal Michiel de Vaan zich in deze lezing concentreren op de hoofdlijnen van de ontwikkeling van het Maastrichts tussen 1200 en 2000, en de verhouding van het Maastrichts tot het overige Limburgs. Hoe moeten we ons voorstellen dat zoiets als het Maastrichts ooit ontstaan is? En hoe gaat, op een ander moment, de verdwijning van een stadsdialect dan in zijn werk?

Voor antwoorden op die vragen kunnen we terecht bij studies naar dialectverandering elders in West-Europa. De competitie tussen stadsdialect, regiolect en standaardtaal, in mondelinge en soms ook in schriftelijke vorm, is niet uniek voor Maastricht. Een dergelijke situatie kan in taalkundig opzicht erg dynamisch zijn maar op de sprekers toch een stabiele indruk maken. Een voorspelling over ‘of’ en ‘wanneer’ het Maastrichts uitsterft, is dan ook een hachelijke zaak.

Dr. Michel de Vaan is privaat-docent Historische Taolkunde aan de universiteiten van Lausanne, Bern en Genève. Zijn lezing vindt plaats in de Turnzaal van de Hof van Tilly, Grote Gracht 90-92 in Maastricht. U kunt zich aanmelden via dit e-mail adres: secr.hislk@maastrichtuniversity.nl.  Vanwege corona is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.