Echter Dictee op 24 maart

Veldeke Kring Echt zal binnenkort voor de eerste kier een Echter Dictee organiseren. Dat zal plaats vinden op zondagmiddag 24 maart a.s. vanaf 13.30 uur in de grote zaal van het Cultuurhuis aan de Plats in Echt. Aanmelden om mee te doen kan nog.

Meedoen kan in principe iedereen: inwoners van de gemeente Echt-Susteren, maar ook andere belangstellenden uit de regio of van daar buiten. Zeker ook oud-inwoners zijn van harte uitgenodigd. De titel “Echter Dictee” wil in ieder geval niet aangeven dat alleen Echtenaren zouden kunnen inschrijven. Of enkel wie Echs spreekt. Iedereen, kleine of grote liefhebbers van de Limburgse taal en van de spelling ervan kan dus meedoen.

Wat is dan wel typisch dat dit Dictee tot Echter Dictee maakt? De zinnen zullen in Echter dialect worden voorgelezen. En als criterium voor de jurering dient de spelling uit het Brònsgreun Beukske.

Bij het meedoen zijn er twee mogelijkheden: deelnemen met jurering. Het Dictee wordt dan na het schrijven opgehaald en door de jury nagekeken. Deze deelnemers komen in aanmerking voor een eerste, tweede , derde of vierde plaats. Degene met de minste fouten volgens de jury kan naar huis gaan met de “Echter krakeling-wisseltrofee” en mag die een jaar lang in bezit houden. De uitslag van de jury staat niet ter discussie.

Bij het meedoen zonder jurering kan iedereen zelf zijn of haar dictee nakijken aan de hand van de onder de pauze geprojecteerde juiste schrijfwijze.

De organiserende werkgroep van Veldeke Kring Echt hoop dat het een gezellige wedstrijd zal worden onder het motto “wie schrijft, die blijft”. Aanmelden kan alleen via de website www.veldekekrinkech.nl .