Eijsden-Margraten leert zijn kinderen plat praten met een Vakantieboek

In september 2016 is de gemeente Eijsden-Margraten gestart met ‘Kal Plat’ de campagne voor dialect- en taalontwikkeling. Doel van de campagne is om meer bewustwording te creëren over het positieve effect van het gebruik van dialect. Zonder daarbij het dialect aan iemand te willen opleggen. Ambitie van de gemeente is juist om aan te tonen dat het spreken van Nederlands en het dialect prima samen gaan. Onder de noemer van deze campagne worden verschillende activiteiten ontwikkeld, waarbij dialect spreken onder de aandacht wordt gebracht.

Kindervakantieboek

Een van die activiteiten is het ontwikkelen van een ‘Kal Plat’ kindervakantieboek. Een zomer doe-boek met spellen, puzzels, tekeningen, raadsels en tips voor uitjes in de omgeving. De tekst in het boek is deels in het Nederlands, deels in de dialectvarianten van deze gemeente. Het kindervakantieboek is bedoeld voor kinderen uit onder- en bovenbouw van de basisscholen en de inhoud is altijd gerelateerd aan thema’s die binnen de gemeente leven, zoals de Bronk, Carnaval, processies, vakwerkhuizen enz.

Verschillende dialecten in de gemeente

Alle basisschoolkinderen vanaf groep 3 krijgen van de gemeente Eijsden-Margraten zo’n “Kal Plat”-vakantieboek cadeau. Ieder dorp in de gemeente heeft zijn eigen dialect en al die dialectvarianten komen in het vakantieboek terug; een aantal inwoners heeft die stukjes tekst in hun eigen dialect vertaald. Voor de meeste kinderen zullen die teksten niet gemakkelijk te lezen zijn. Daarom is aan  inwoners ook gevraagd die tekst in te spreken, zodat de verschillen tussen de dialecten ook te horen zijn. De ingesproken teksten kunnen beluisterd worden op de website van de gemeente   

Presentatie

Het ‘Kal Plat’ Kindervakantieboek zal op donderdag 13 juli van 12.30-13.00 uur op het schoolplein van Basisschool De Den in Mheer (Burgemeester Beckersweg 45) worden gepresenteerd. U bent van harte uitgenodigd om deze presentatie bij te wonen. Wethouder Armand Opreij zal kort de totstandkoming van het vakantieboek toelichten. Voor de kinderen en aanwezige gasten is er fruitsap en fruitchips uit de eigen gemeente, en natuurlijk het vakantieboek.