Europees Manifest tegen seksisme ook in het Limburgs

Op de website van het Human Rights Channel van de Raad van Europa staat onder meer een manifest tegen seksisme. Dat manifest is in veel Europese talen te lezen en bijzonder is dat daar ook regionale talen bij gerekend worden. Vandaar dat Veldeke Limburg het verzoek kreeg te zorgen voor een Limburgse vertaling van dat manifest. Dan doet zich gelijk een probleem voor want welk van de Limburgse dialecten moest dat worden; er was maar plaats voor één Limburgs.

Na overleg met de provincie en de Raad van Europa is besloten om voor het Maastrichts te kiezen. Niet alleen omdat Maastricht nu eenmaal de hoofdstad van Limburg is en omdat nog veel mensen Maastrichts praten, maar ook omdat de Maastrichtse taal een van de best gedocumenteerde is. Zo zouden we in ieder geval discussie over de spelling kunnen voorkomen. De Veldeke Kring Maastricht zorgde voor de vertaling.

Welaan, met excuus aan alle andere Limburgse dialecten, staat nu de Maastrichtse tekst tegen seksisme op de website van de Raad van Europa: “Seksisme, zuug ‘t, beneum ‘t, stop ‘t”. U kunt kijken hoe dat eruit ziet door hier te klikken. U zult dan ook zien dat daar een quiz te vinden is waarmee u kunt nagaan of u zelf misschien ook een beetje seksistisch bent. Maar dat zal toch wel niet…