Festival Vocallis en Veldeke Limburg gaan samenwerken

Veldeke Limburg gaat de komende jaren samenwerken met Festival Vocallis. Vocallis is een muziekfestival dat elk najaar tientallen concerten biedt die in Limburg plaatsvinden. In het Festival speelt de vocale muziek een centrale rol. Daarmee komt ook een bijzondere nadruk te liggen op de teksten van de ten gehore gebrachte liederen en gezangen.

Dat bij die teksten de taal van de regio  waarin het festival zich jaarlijks afspeelt een rol speelt, heeft Vocallis al enige tijd uitgedragen en in haar programma geïncorporeerd. Niet voor niets geeft Vocallis jaarlijks een dichter een opdracht een gedicht te schrijven in de Limburgse streektaal. Niet voor niets programmeert Vocallis met regelmaat artiesten die in het Limburgs zingen. Niet voor niets worden er thematische uitvoeringen gepresenteerd rond Limburgstalige artiesten.

Veldeke hecht eraan die belangstelling voor de Limburgse taal te ondersteunen en te stimuleren en heeft daarom besloten tot een strategische samenwerking met Festival Vocallis. Tijdens het festival 2021 heeft dat onder meer geresulteerd in:

  • Een prachtig gedicht van Sef Peeters uit Venlo “Ik hald van dich”, dat op muziek is gezet door Willem Suilen, eveneens uit Venlo. Het gedicht is tijdens het concert op 23 oktober 2021 in het Asta Theater in Beek door tenor Pascal Pittie en sopraan Daphne Ramakers gezongen en begeleid door Enrico Delamboye op piano. U kunt hier luisteren naar een opname van die uitvoering.
  • Harry Bordon Vertelconcert. Omdat Harry Bordon 100 jaar geleden geboren is heeft L1 radiomaker Henk Hover een programma samengesteld rond de componist van “Wie sjoën ós Limburg is”. De Limburgse troubadours Linda Zijlmans (Venlo), Ivo Rosbeek (Heerlen), Harold K (Geleen) en Linda Koolen (Susteren) hebben samen met Henk een vertelconcert gepresenteerd over het leven en werk van Harry Bordon, zijn liederen gezongen, aangevuld met eigen liedjes. Een mooi concert, ontroerend, gezongen in de verschillende dialecten die de zangers eigen waren. Het concert werd tweemaal uitgevoerd, éénmaal in Geleen en éénmaal in Venlo. Dit concert is opgenomen door L1 radio en in afleveringen uitgezonden tijdens het programma Plat-eweg. Luister en kijk hier naar een fragment van het concert.

Veldeke Limburg kijkt ernaar uit ook voor de komende jaren de Limburgse taal een belangrijke plaats te geven in het Festivalprogramma en zal zich bemoeien daar op een gepaste manier invulling aan te geven.