Finale Veldeke Declamatiewedstrijd 2019: Wat is dat spannend…

“Wat is dat spannend om hier in het spotlicht te staan en wat goed dat jullie dat allemaal durven voor zo’n volle zaal”, zo begroet Veldeke-voorzitter Christine van Basten-Boddin de kinderen die deze zaterdagmiddag, 25 mei 2019, mee gaan doen aan de finale van de declamatiewedstrijd in DOK6 in Panningen. Natuurlijk worden de papa’s, mama’s, opa’s, oma’s, andere fans en als speciale gasten de leden van de Raad van Toezicht van het Huis voor de Kunsten Limburg ook hartelijk welkom geheten.

Voor Christine is het de eerste keer dat ze een declamatiefinale meemaakt; dat is het niet voor presentator Hans Jacobs, die op zijn voortreffelijke manier de kinderen in groepjes van vijf naar voren roept, een kort praatje met hen houdt, om een applaus vraagt, de kinderen een compliment maakt als ze klaar zijn met hun voordracht en hen aanraadt vooral even vriendelijk te lachen naar de jury.

De jury

Die jury bestaat uit: Hortense Brounts, Katja Henz, Anke Peters, Herm Pollux en streektaalfunctionaris Ton van de Wijngaard. De dames en heren hebben er een behoorlijke klus aan om uit 30 kanjers de allerbeste te kiezen. Winnaars zijn het eigenlijk allemaal: deze kinderen hebben de voorrondes in hun eigen kring of bibliotheek gewonnen. En dat heeft het muisstil luisterend publiek, dat een grote variatie aan dialecten te horen krijgt, ook door.

“Door de manier waarop kinderen hun gedicht laten horen en zien, begrijp je het helemaal”, zegt jurylid Herm. En Katja nodigt hen uit om allemaal naar het zuiden te verhuizen, zodat ze eerstdaags bij haar in de brugklas kunnen zitten. Ton vindt dat de kwaliteit met het jaar enorm stijgt en Anke kan zich als oud-winnares weer helemaal inleven.

De winnaars

Wat een verrassende voordrachten zitten erbij. De toekomstige Jocusprins stelt zich voor, we horen hoe je als dokter gemakkelijk € 50,- kunt verdienen, hoe het klinkt als je rammelt van de honger, hoe geweldig je je kunt voelen als er niemand kijkt, dat een windje toch ‘puur natuur’ is of hoe je je voelt als er niemand dialect tegen je praat.

Tijdens het juryberaad zingt Jelke Schijlen uit Maastricht vier liedjes, waarbij ook het winnende songfestivalliedje ‘Arcade’van Duncan.

Aansluitend maakt juryvoorzitter Hortense de uitslag bekend. “Alle kinderen hebben het supergoed gedaan, maar sommige hadden net nog wat extra’s, waardoor ze een paar puntjes meer hebben gekregen.”

Groep 3/4:
1.       Freek Swiatalski uit Susteren met ‘Is mich det sjrikke’
2.       Emmeline Verweij uit Tegelen met ‘Wat ich later waere wil’
3.       Yentl Moonen uit Nederweert met ‘As nemes kiêktj’

Groep 5/6
1.       Mirte Pustjens uit Roosteren met ‘Eine wendj’
2.       Jip Haagen uit Kerkrade met ‘Went jinne kiekt’
3.       Julia Silkens uit Roermond met ‘Rammele van de hónger’

Groep 7/8
1.       Bente Selder uit Heerlen met ‘D’r hobby’
2.       Evena Kraanen uit Susteren met ‘Nemes kalt plat taege mich’
3.       Thijmen Höppner uit Nederweert met ‘Rommel’.

Voor deze negen kinderen is er een prachtige Veldeke-trofee. En alle deelnemers gaan naar huis met een mooie oorkonde en ’n bidon met het Veldeke-logo. Volgend jaar zien we hen graag terug.

De foto’s zijn gemaakt door Hans Simons en Lia Jans-Linssen. Voor een fotocollage van alle deelnemers kunt u hier klikken.