Frans Budé wint Sjiek Literatuurprijs

Nieuwe Limburgse literaire prijs voor het eerst uitgereikt
Gisteren, op zondag 21 januari 2018, werd tijdens Festival Sjiek in de ECI Cultuurfabriek te Roermond voor de eerste keer de Sjiek Literatuurprijs uitgereikt. Deze ging naar schrijver Frans Budé (Maastricht, 1945) voor zijn roman De dagen. Dit relaas over de onschuld van een kind en tevens de vermomde autobiografie van een gevestigd schrijver, verscheen in 2017 bij Uitgeverij Karaat. De jury, bestaande uit redacteur/auteur Daan Doesborgh, L1-cultuurredacteur Jolien Linssen en oud-streektaalfunctionaris Pierre Bakkes, prees de roman van Budé als subtiel en virtuoos.

“De dagen speelt zich af in de jaren ‘50 van de 20e eeuw. Allerlei kleine en grote gebeurtenissen komen voorbij: van het eerbiedig knielen op straat voor een priester die iemand de laatste sacramenten gaat toedienen tot het verplicht veranderen van lagere school. Pure nostalgie? Vooral: puur genot van de dichterlijke wijze waarop de beschrijvingen worden gegeven,” aldus de jury.

Zes nominaties
De Sjiek Literatuurprijs is bedoeld voor de beste roman van een Nederlandse auteur waarin Limburg op enige wijze wordt gerepresenteerd. Voor de longlist werden 18 recent verschenen boeken ingezonden. Daarvan bleven er op de shortlist zes over: Grond van Wil Boesten, De dagen van Frans Budé, De sjamaan van Sevilla van Govert Derix, De opname van Willem Kurstjens, De verdwenen stad van Ton van Reen en Voorland van Octavie Wolters. Al deze auteurs droegen voor tijdens Festival Sjiek.

De door Frans Budé gewonnen Sjiek Literatuurprijs 2018 bestaat uit een geldbedrag van € 2.500,-. Hiervan is € 1.000,- gereserveerd als vergoeding voor enkele optredens van Budé op Limburgse middelbare scholen. Dit om de plaats van Limburgse literatuur in de klassen te vergroten.

Taal- en Letterenplatform Limburg
De Sjiek Literatuurprijs en het tweetalige Festival Sjiek (met muziek, theater, literatuur en film in zowel het Nederlands als het Limburgs), werden georganiseerd door het Taal- en Letterenplatform Limburg (TaLeP). TaLeP heeft ervoor gekozen te starten met een prijs voor Nederlandstalig literair werk; het plan is om in 2019 Limburgstalig literair werk voor de prijs in aanmerking te laten komen.

TaLeP wordt gevormd door de Commissie Literatuurgeschiedenis LGOG, Cubiss Limburg, Huis voor de Kunsten Limburg, Letterkundig Centrum Limburg, Stichting LiLiLi, Raod veur ’t Limburgs, Universiteit Maastricht, Veldeke Limburg en Vereniging voor Limburgse Dialect- en Naamkunde. Het festival en de literatuurprijs werden financieel mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg en de gemeente Roermond.