Gezocht: mensen die Limburgs spreken

Joske Piepers van de Universiteit in Tilburg voert momenteel een online onderzoek uit onder mensen die Limburgs spreken. Het onderzoek richt zich op variatie binnen en verandering van de Limburgse dialecten. Specifiek wil ze onderzoeken of en hoe het Limburgs van mensen die veel Nederlands gebruiken in hun dagelijkse leven verschilt van het Limburgs van mensen die minder Nederlands gebruiken.

Het onderzoek bestaat uit drie delen. In het eerste deel wordt aan de deelnemers gevraagd om enkele foto’s te beschrijven; dit mogen ze gewoon in hun eigen woorden doen en op hun eigen manier invullen. In het tweede deel wordt gevraagd om wat zinnen van het Nederlands naar het dialect te vertalen. Ten slotte komt er nog een vragenlijst waarin wordt ingegaan op een specifieke onderwerp. In totaal duurt het ongeveer een half uur om deel te nemen, maar je mag tussendoor gewoon pauze nemen.

Iedereen die Limburgs spreekt kan meedoen, alle leeftijden, alle woonplaatsen. Om te kunnen deelnemen heb je een PC of laptop nodig met een microfoon (dus geen smartphone of tablet!). Je kunt inloggen via deze website . Deelnemen kan tot 17 januari aanstaande. Als u nog vragen heeft kunt u die stellen aan J.Piepers@tilburguniversity.edu.

En als extra aanbeveling: eerdere deelnemers vonden het erg leuk om te doen en je kunt ook nog een cadeaubon winnen!