Groet Mestreechs Dictee: Egidius Cratsborn weer niet te verslaan

Egidius Cratsborn is voor het derde opeenvolgende jaar de winnaar van ’t Groet Mestreechs Dictee dat op zondag 2 april 2017 gehouden werd in het Centre Céramique. Hij maakte slechts 9 fouten.  De nummers 2 en 3, Patricia Paulussen en Gaby Gerritsen maakten beiden 20 fouten. Van de groepen scoorde ‘Vrun vaan Kaffee eus Mestreech’ het beste. Per persoon werden er gemiddeld 56 fouten in het dictee gemaakt. In totaal namen 104 personen deel aan het dictee, waaronder wethouders André Willems, Jim Janssen en Lars Flinkerbusch, directeur Maastricht Marketing.

De gouverneur als tekstschrijver

De tekst van deze veertiende editie van ’t Groet Mestreechs Dictee werd geschreven door niemand minder dan gouverneur Theo Bovens. Hij liet zich inspireren door het Nederlandstalige televisieprogramma ‘Heel Holland bakt’. Het dictee had dit jaar dan ook de titel: ‘Gans Limbörg bak’. Deelnemers werd het vuur aan de schenen gelegd doordat ze allerlei provinciale delicatessen, broodsoorten en baksels correct moesten opschrijven.

Instinkers

Natuurlijk waren er ook enkele ‘instinkers’ bij om ervoor te zorgen dat het ‘verschil gemaakt’ kon worden. Voorbeelden van Maastrichtse woorden waarbij veel deelnemers de fout in gingen zijn ‘molberevlaoj’, ‘speebagk’, ‘tets’, ‘zelvers’ en ‘Limbörg’. Zelf deed Theo Bovens meerdere malen mee aan ’t Groet Mestreechs Dictee en won zelfs een paar keer de groepsprijs met de groepen ‘Familie Bovens’ en de Kapitein vaan Köpenick’.

Veur spek en boene

Naast de 86 fanatieke deelnemers, schreven dit jaar 18 enthousiaste personen het dictee voor ‘spek en bonen’ mee. Ze komen er voor uit het Mestreechs niet zo goed te beheersen om mee te dingen naar de prijzen. Zij konden na afloop hun dictee zelf corrigeren aan de hand van de officiële dicteetekst. Opvallend is dat het aantal deelnemers voor ‘spek en bonen’ ieder jaar lager wordt in vergelijking met voorgaande edities. Steeds meer mensen durven officieel deel te nemen aan ’t Groet Mestreechs Dictee.