Hemelse Helpers, een boek over engelenprentjes en hun rol in het dagelijks leven in Limburg

Prentenverzamelaar Frans Pluijmaekers heeft een nieuw boek samengesteld uit zijn collectie engelenprentjes. Cultureel antropologe Kitty Jansen-Rompen, conservator aan het museum De Domijnen in Sittard, assisteerde bij het maken van de keuze maakte en schreef een verhandeling over de betekenis van die prentjes voor de Limburger .

Engelen zijn van alle tijden. Ze zijn zelfs niet gebonden aan de christelijke cultuur, ook in andere geloven spelen engelen een grote rol. Maar in onze Limburgse contreien heeft het geloof aan engelen bijgedragen aan een bijzondere prentencultuur, waarbij geen enkel stadium in een mensenleven werd overgeslagen. Of het nou de communie was, een trouwfeest of een begrafenis, overal werden prenten én engelen bij betrokken.

Frans Pluijmaekers uit Klimmen heeft er een verzameling van vele duizenden aan overgehouden. Hij gaf eerder al boeken uit die een ruime keuze uit zijn 700.000 stuks tellenden prentenverzameling lieten zien en die hij zo voor het nageslacht bewaarde. Maar deze engelenverzameling heeft hij tot het laatst bewaard. Kitty Jansen-Rompen was bereid er een verhandeling over te schrijven, die ook nog eens sterk persoonlijk is gekleurd, waardoor we een bijzondere kijk op het rijke Roomse leven in Limburg krijgen voorgeschoteld.

Mocht u meer willen weten over het boek en/of verzamelaar Frans Pluijmaekers, en/of auteur Kitty Jansen-Rompen, neem dan contact op met Uitgeverij TIC 043-3262414 of kijk op de website van de uitgever. U kunt het boek bestellen via de webshop van de uitgever.