HET BAD / ’t BAD – Tweetalige Venlose roman met indringend tijdsbeeld jaren dertig

Onlangs is de roman ’t Bad / Het Bad van Willem Kurstjens verschenen. Aan de hand van de belevenissen van twee arbeidersgezinnen rond en in het Venlose openluchtzwembad De Onderste Molen schetst hij een indringend beeld van de jaren dertig van de vorige eeuw.

De roman begint met twee schilders die aan de vooravond van de opening op 1 juli 1934 de schutting verven die het bad doorsnijdt en verdeelt in een vrouwen- en een mannengedeelte. Hun vrouwen komen hen eten brengen.

Zo leren we stukje bij beetje twee gewone Venlose gezinnen kennen, die de crisis van de jaren dertig het hoofd moeten bieden. Het oudste meisje van het ene gezin wordt verliefd op een jongen uit het andere gezin, maar tussen droom en daad staat de schutting die de beheerder van het bad op uitdrukkelijk verzoek van rooms-katholieke geestelijken en politici heeft opgericht.

’t Bad / Het Bad verschijnt in een ‘tweetalige’ editie, Venloos-Nederlands. Aan de vertaling in het Venloos hebben Pieter Ebus en Frans van de Rijdt van Veldeke Venlo meegewerkt. Het boek wordt gepubliceerd door uitgeverij Shinz en kost € 9,95.

De portretfoto bij dit bericht is van fotograaf Lé Giesen